H.E.R. s kipcem za najboljšo izvirno pesem. Foto: Reuters
H.E.R. s kipcem za najboljšo izvirno pesem. Foto: Reuters
Sorodna novica Trije oskarji za "novodobni vestern" Dežela nomadov

"Nisem pričakovala, da bom dobila to nagrado. Zelo sem hvaležna, ne samo zaradi zmage, ampak predvsem zato, ker sem del tako pomembne zgodbe," je povedala 23-letna pevka iz Kalifornije s pravim imenom Gabriella Sarmiento Wilson po prejetju kipca.

H.E.R. je avtorica glasbe skupaj z Dernstom Emilejem II, besedilo pa je napisala skupaj s Tiaro Thomas.

V zaodrju je na vprašanje novinarjev, kaj ji pomeni zmaga po razsodbi o umoru Georgea Floyda, odgovorila: "Nisem si mogla zamisliti boljšega časa, da bi osvojila kaj takega. Vesela sem, da sem na oskarjih, to je pomemben film, ki izobražuje ljudi, počutim se povezano s svojimi koreninami."

Sorodna novica Judež in črni mesija

Pri biografski drami o izdaji vodje črnih panterjev Freda Hamptona Judas and The Black Messiah gre za zgodovinsko lekcijo z jasnim sporočilom: ko je v šestdesetih letih prišlo do soočenja stranke Črnih panterjev in FBI-ja, je bila kriminalna organizacija tista, ki je nosila policijske značke.

Sorodna novica Zlata proti rdeči – oskarjevska rdeča preproga zasijala v vsej svoji veličini

Obenem je na podelitvi pozvala vse ustvarjalce, naj povedo svojo zgodbo. "Verjamem, da imamo glasbeniki in filmski ustvarjalci priložnost povedati resnico in predstaviti zgodovino, kakršna je bila. Znanje je moč, glasba je moč in dokler stojim, se bom bojevala za vse nas."

V kategoriji najboljša izvirna pesem so bile nominirane še naslednje pesmi: Husavik iz filma Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga, Io Sì iz filma The Life Ahead (La Vita Davanti a Se), Speak Now iz filma One Night in Miami ..., Hear My Voice iz filma The Trial of the Chicago 7.

Diane Warren je znova ostala praznih rok. Foto: Reuters
Diane Warren je znova ostala praznih rok. Foto: Reuters

Od zmagovalke do poraženke
Med poraženci izstopa ime 64-letne priznane besedilopiske Diane Warren, ki je bila kar dvanajstkrat nominirana v kategoriji za najboljšo izvirno pesem in še nikoli ni zmagala. S tem je postala ženska z največ nominacijami na oskarjih.

Letos je bila nominirana za pesem Io Sì iz filma The Life Ahead (La Vita Davanti a Se), ki jo je napisala skupaj z italijansko pevko Lauro Pausini. Nominirana je bila še l. 1988 za pesem Nothing's Gonna Stop Us Now, l. 1997 za pesem Because You Loved Me, l. 1998 za pesem How Do I Live, l. 1999 za pesem I Don't Want to Miss a Thing, l. 2000 za pesem Music of My Heart, l. 2002 za pesem There You'll Be, l. 2015 za pesem Grateful, l. 2016 za pesem Til It Happens to You, l. 2018 za pesem Stand Up for Something, l. 2019 za pesem I'll Fight in lani za pesem I'm Standing with You.