John Lennon in Paul McCartney leta 1968. Foto: AP
John Lennon in Paul McCartney leta 1968. Foto: AP

Razpad, ki ostaja eden najbolj analiziranih v zgodovini glasbe in za katerega so večinoma krivili Paula McCartneyja, je dobil novo poglavje, piše britanski Guardian.

"Nisem spodbudil razpada. To je storil naš Johnny, ki je nekega dne vstopil v sobo in rekel: 'Zapuščam Beatle!'," je v najnovejšem intervjuju, ki ga bodo v celoti predvajali še ta mesec na BBC-jevem radiu v sklopu serije intervjujev z naslovom This Cultural Life, razkril McCartney. Dodal je, da je Lennon svojo odločitev opisal kot "vznemirljivo in podobno ločitvi".

Paul McCartney o tem, da so ga vsi krivili za razpad skupine.
Paul McCartney o tem, da so ga vsi krivili za razpad skupine. "Moral sem živeti s tem, ker so ljudje temu verjeli. Vse, kar sem lahko storil, je, da rečem: ne, ni bilo tako. "Foto: AP

Zmeda ob tem, kdo je povzročil razkol v skupini, je nastala, ker jim je agent skupine, Allen Klein, zabičal, naj molčijo o razhodu, dokler ne sklenejo nekaj poslov. "Tako smo se morali nekaj mesecev pretvarjati. Bilo je čudno, ker smo vsi vedeli, da je konec Beatlov, vendar nismo mogli kar tako oditi," je pojasnil McCartney.

10. aprila 1970 je McCartney javno napovedal, da zapušča skupino. Bilo je tik pred izdajo njegovega prvega samostojnega albuma. Kratek "ne" v odgovor na vprašanje, ali je predvidel čas, ko bo njegovo plodno sodelovanje z Beatlom Johnom Lennonom znova vzklilo, pa je po pisanju AFP-ja govoril sam zase.

Kot je razkril v novem intervjuju, je bil razhod neizogiben. "John se je od nekdaj želel izolirati od družbe, saj ga je vzgajala teta, ki je imela represivno vzgojo, zato se je vedno želel osvoboditi. Na primer želel je ležati v postelji en teden v Amsterdamu in s tem se ne morete boriti in se glede tega prepirati."

John Lennon si je ustvaril tudi novo življenje z Yoko Ono.
John Lennon si je ustvaril tudi novo življenje z Yoko Ono. "Bila sta odličen par, kemija med njima je bila močna," se spominja McCartney, ki Yoko Ono ne krivi ničesar. Foto: EPA

Konec leta 1970 je McCartney na sodišču zahteval prekinitev pogodbe s skupino. Pravni spori so se nadaljevali še nekaj let po razpadu, saj se je skupina uradno razšla šele 29. decembra 1974, ko je Lennon podpisal prekinitev partnerstva.

Kot je razkril McCartney v intervjuju, se je za pravno pomoč odločil, ker je želel zaščititi zapuščino Beatlov: "Moral sem se boriti in edini način, da to storim, je bil, da tožim druge Beatle, ker so šli skupaj s Kleinom. In leta pozneje so se mi zahvalili za to. Nisem pa sprožil razkola. To je storil naš Johnny, ki je nekega dne vkorakal v sobo in rekel: 'Zapuščam skupino'."

McCartney si je sicer želel, da bi Beatli nadaljevali skupno pot, saj so po osmih letih skupaj še ustvarjali dobre stvari. "Abbey Road, Let It Be, ni bilo slabo ... To je bila moja skupina, moje delo, moje življenje, zato sem hotel, da se to nadaljuje." Če Lennon ne bi napovedal odhoda, bi bila glasbena pot skupine precej daljša, še meni McCartney: "Lahko bi trajalo dlje, veliko dlje."

Intervju prihaja v času izida dokumentarne serije Get Back, ki jo je režiral Peter Jackson in ki bo prikazala zadnje mesece v slavni skupini.

McCartney bo med drugim v novi knjigi, ki jo je opisal kot "avtoportret v 154 pesmih", objavil 154 pesmi iz različnih obdobij njegove več kot 60 let trajajoče kariere, med njimi tudi še neobjavljeno pesem Beatlov Tell Who He Is. Knjiga z naslovom The Lyrics: 1956 to the Present prihaja na prodajne police novembra.