Njegov album Borec v meni je izšel 9. maja. Nastajal je štiri leta, na njem je 15 skladb. Foto: Osebni arhiv
Njegov album Borec v meni je izšel 9. maja. Nastajal je štiri leta, na njem je 15 skladb. Foto: Osebni arhiv
Mirko Vorkapić
Videospot, ki ga je režiral Uroš Gracar, so snemali v zaklonišču v Novem mestu, tako skupaj s pesmijo govori o zverinstvu zahodnega kapitalizma, vojnih zločinih ZDA in njenih priveskov ter krivici, ki vlada svetu, ga opisujejo ustvarjalci. Foto: Osebni arhiv

V svojem singlu in videospotu za skladbo Rdeči trak se spravi nad imperialistično vojno in kapitalistično politiko zahodnih držav, v ta namen pa je posnetke svojega rapanja obogatil s televizijskimi posnetki različnih govorov in špic oddaj. Ker gre za redek in malce subverziven izraz v slovenskem prostoru.

"Enostavno, po domače povedano, v naši državi (skoraj) nihče nima jajc, da bi te stvari prikazal in povedal javno in za njimi stal s svojim obličjem in imenom. Povedati pa je bilo potrebno in odgovornost za to sem pripravljen prevzeti v vsakem trenutku. Raje sem kaznovan za širjenje resnice kot pa nekaznovan za nemo spremljanje laži in prevar. Ideja izhaja iz jeze in izkušenj, ko celo življenje spremljaš uničevanje držav, eksploatacijo narodov, ubijanje civilistov, stradanje prebivalstva samo zato, ker se je odločilo za pot malce drugačno od splošno sprejemljive zahodne kvazi demokratičnosti," je pojasnil samo idejo Vorkapić.

Kot je dejal raper je več razlogov, zakaj podobnih spotov in skladb pri nas skoraj ni: "Nekateri se situacije enostavno ne zavedajo, spet nekateri se je, pa se jim ne zdi smiselno tega poudarjati, ker 'sami že ne bodo nič spremenili'. Kdo pa potem bo spreminjal? Stvari, kot je kraja nacionalnega premoženja, laži tako levice kot tudi desnice, socialna neenakost, Guantanamo, 50-letna blokada Kube, pokoli in čistke v Čilu, Nikaragvi, Panami, potem Vietnam, navsezadnje tudi vnašanje razdora v nekdanjo državo in podpihovanje bratomornosti, so zločini, ki bi jih narod moral kolektivno obsoditi in kaznovati. Nihče drug ne bo tega počel namesto nas. Ne kravatarji v Bruslju, ne levi in ne desni. Sami se moramo izboriti za boljši in pravičnejši svet - Slovenija na noge!"

Spot je posnel 19-letni Uroš Gracar, ki je na dolenjskem prav tako že opozoril nase, ko je posnel film Razpotje (2010).