Prvi bodo imeli čast na oder stopiti Perpetuum Jazzile. Foto: Festival Lent
Prvi bodo imeli čast na oder stopiti Perpetuum Jazzile. Foto: Festival Lent
Lent
V okviru festivala Lent poteka tudi tradicionalni Folkart. Foto: Marko Madžarac

Že v četrtek so v Mariboru dvignili festivalsko zastavo in tako naznanili začetek 16-dnevnega, največjega poletnega festivala pri nas. Do 10. julija se bo na več kot 30 prizoriščih zvrstilo več kot 600 različnih dogodkov.

Vse informacije o koncertih, ki jih bo mogoče spremljati v okviru letošnjega festivala Lent, in spremljajočih dogodkih dobite na spletni strani festivala.

Na letošnjem, že 18. mednarodnem festivalu Lent bo sodelovalo več kot 3.500 nastopajočih iz okoli 30 držav, organizatorji pa pričakujejo pol milijona tako domačih kot tujih obiskovalcev. Organizatorji so sicer prepričani, da bo multikulturna glasbena ponudba zadovoljila prav vse okuse obiskovalcev. V okviru festivala bo tako mogoče obiskati koncerte klasične, džezovske in popularne glasbe ter etnoglasbe, kantavtorske večere in večere šansonov.

Ne samo glasba, tudi smeh, lutke, ples ...
Organizatorji poleg tega napovedujejo gledališke in plesne predstave, koncerte, dramske in lutkovne predstave, nastope stand up komikov ter kreativne delavnice za otroke in športne prireditve.

Tudi v okviru letošnjega festivala bosta potekala festival Jazzlent in festival uličnega gledališča Ana Desetnica. Med 29. junijem in 3. julijem bo poleg vsega naštetega potekal še 22. mednarodni folklorni festival Folkart, ki se bo sklenil z ognjemetom. Po pričakovanjih organizatorjev si ga bo ogledalo več deset tisoč obiskovalcev.

Kdo vse bo nastopal ne velikem odru?
Na velikem odru bodo med drugimi poleg zasedbe Perpetuum Jazzile nastopili še legendarni džez/popzasedb Matt Bianco, japonska zasedba Šibusa Širazu Orchestra, obeta se tudi romski koncert Mahale Rai Bande iz Romunije. Od slovenskih izvajalcev bodo nastopili Darja Švajger s Totim Big Bandom, na Štajerski noči Zoran Predin s podporo Globokih grl in zasedbe Lačni Franz, za konec festivala pa Magnifico s Turbolenzo in Balcountry Quartetom ter posebnim gostom, kraljem romske glasbe Ferusom Mustafovom.