Foto: Reuters
Foto: Reuters

Policija je sodelujoče po besedah članice zasedbe Nadežde Tolokonikove obtožila snemanja nezakonitega videoposnetka, ki spodbuja homoseksualnost. Policisti so med drugim poskrbeli za prekinitev toka električne energije v zgradbi, kjer je potekalo snemanje. Ko so članice zasedbe nastale razmere poskušale rešiti z električnim generatorjem, so policisti stavbo obkrožili in jim preprečili vnos naprave. Nato so jih še prisilili, da so stavbo zapustile.

"V snemanje videospota smo vložili 15 tisoč dolarjev in jih potem izgubili zaradi absurdnega zakona, povezanega s homoseksualno propagando," je zasedba zapisala na Twitterju. Poleg tega so članice prosile za pomoč javnosti v obliki donacij, da bi videospot lahko vnovič posnele.

Tovrsten zakon zaradi zaščite otrok

Javna promocija homoseksualnosti v Rusiji po zakonodaji, ki jo je potrdil predsednik Vladimir Putin, velja za zločin. Zakon so sprejeli z namenom ščitenja otrok pred informacijami o homoseksualnosti, hkrati pa želijo zaščititi tudi "ruske družinske vrednote".

Tolokonikova, ki je prestala več kot leto dni zapora zaradi žaljenja ruskega verskega prepričanja, je po incidentu povedala, da bo skupina zagotovo vnovič posnela videospot za skladbo Rage. Le-ta je namenjena bolečini, ki jo feministke in člani LGBT-skupnosti občutijo kot "sovražniki države".

Ruska policija je poleg Tolokonikove leta 2012 aretirala še dve članici skupine. Vse je rusko sodišče leta 2012 zaradi huliganstva obsodilo na dveletno zaporno kazen. Nadeždo Tolokonikovo in Marijo Aljohino so iz zapora izpustili po letu dni in devetih mesecih prestane kazni, Jekaterina Samučevič je za zapahi preživela sedem mesecev.

Aretirali so jih zaradi nastopa v eni izmed moskovskih cerkva, v sklopu katerega so izvedle pesem, uperjeno proti Putinu.