Veliko obeta tudi birminghamski kvartet Peace, ki ima zdaj že mesec dni zunaj single Wraith. Foto: Youtube
Veliko obeta tudi birminghamski kvartet Peace, ki ima zdaj že mesec dni zunaj single Wraith. Foto: Youtube

Tako se zdi, da je trendovski recept za na pot proti poletnim festivalskim veselicam, zelo podoben skladenjski arhitekturi, ki so jo na svojem lanskem albumskem prvencu ubrali Alt-J - in za delo An Awsome Wave septembra prejeli prestižno priznanje mercury.

In ne le, kot da umetniška kombinatorika in produkcijska zvedavost prehitevata kitarsko klenost, že prva januarska velika ali pa vsaj večja albumska indie-rockovska predstava, drugo delo v Manchestru delujočega kvarteta Everything Everything z naslovom Arc, sploh ni rock; ali pač?

Umetelna sestavljanka se sliši bolj kot studijski konstrukt, in ne kot sproščena songovska vehemenca. Na trenutke se celo zdi, da glasba Everything Everything (album Arc je izšel sredi januarja) sploh ni iskrena. Vsekakor pa je ta kritika le načelna, kajti skladbe iz omenjenega svežnja vsebujejo zelo močan magnetizem, ki poslušalca ne izpusti kar tako.

Everything Everything - Kemosabe

Najbrž bo zelo zanimiv prvi album Londončanov Theme Park, ki se bo imenoval prav tako. Delo je sproduciral Ed MacFarlane, frontman proslavljenih ljubimcev zvoka, povzetega iz osemdesetih minulega stoletja Friendly Fires. Vsekakor je zadnja uspešnica Tonight benda Theme Park taka, da je treba, če jo poslušate v avtu, že februarja odpreti vsa okna.

Theme Park - Tonight

Veliko obeta tudi birminghamski kvartet Peace, ki ima zdaj že mesec dni zunaj single Wraith. Njihov prvi album zagotovo izide letos, najverjetneje še pred poletjem.

Peace - Wraith

Bolj resne ali manj bucibuci rockerske navdušence ne bo razočaral drugi album Valežanov The Joy Formidable z naslovom Wolf’s Law, ki je izšel pred desetimi dnevi. Glavnemu liku skupine, prikupni pevki in kitaristki, je ime Ritzy Bryan.

The Joy Formidable - This Ladder Is Ours

Pri britanski glasbeni kritiki je dobro zapisan tudi londonski četverec Palma Violets. Njihov albumski prvenec “180” bo predstavljen 25. februarja. Sprva so delu namenili kar naslov Debut Album, a so se nato premislili.

Palma Violets - Set Up For The Cool Cats

Istega 25. februarja bo izšel dolgo napovedovani prvi album (skoraj) superbenda Atoms For Peace, ki ga sestavljajo pevec in kitarist Thom Yorke (Radiohead), Flea (Red Hot Chili Peppers), Nigel Godrich (producent Radiohead), bobnar Joey Waronker (Beck, R.E.M.) in tolkalec Mauro Refosco. Albumska akcija se bo imenovala Amok.

Atoms For Peace - Judge Jury And Executioner

Zelo zanimiva skupina so tudi Bastille, sicer Londončani, ki mu poveljuje Dan Smith. Njihov album Bad Blood bo na trgu marca.

Bastille - Pompeii

Iz povsem druge zvočne atmosfere pa izvzemam novega odličnjaka electrofunka Bobbyja Tanka. Ta mladi londonski producent je lani izdal EP Afterburn, ob koncu februarja pa pričakujemo izid že novega, ki se bo imenoval The Way. Vsekakor glasba, ki ni primerna za voznike, razen če vozilo ni plovilo oziroma ni kar letalo ali raketa.

Bobby Tank - Zario’s Echo

Bobby Tank - Afterburn

Matjaž Ambrožič, spremljate me lahko tudi na Twitterju.