Daft Punk sta nominirana v petih kategorijah. Že s tem sta prejela lep poklon Američanov, saj velja ameriški trg za zelo neprijaznega do evropejskih izvajalcev EDM-ja (če odštejemo izjeme, kot so bili Prodigy, Fat Boy Slim in Chemical Brothers). Foto: EPA
Daft Punk sta nominirana v petih kategorijah. Že s tem sta prejela lep poklon Američanov, saj velja ameriški trg za zelo neprijaznega do evropejskih izvajalcev EDM-ja (če odštejemo izjeme, kot so bili Prodigy, Fat Boy Slim in Chemical Brothers). Foto: EPA
LL Cool J
Prireditev bo znova povezoval raper in igralec LL Cool J. Foto: EPA
Macklemore in Ryan Lewis
Macklemore in Ryan Lewis se ponašata s sedmimi nominacijami za grammyje. Foto: EPA
Lorde
Med novinci so oči usmerjene v Lorde. Njena uspešnica Royals je nominirana tako za posnetek kot pesem leta, pa tudi za najboljšo popskladbo. Foto: EPA
Jay-Z
Največ - devet - nominacij za grammyje, najuglednejše priznanje (ameriške) glasbene industrije, je sicer dobil raperski mogotec Jay Z, a "smetana" je pripadla novincem, med katerimi so tudi Lorde, Kendrick Lamar in Macklemore & Ryan Lewis. Foto: Reuters

Producenti so napeli svoje moči in poskrbeli, da združitev Ringa Starra in sira Paula McCartneyja, ki bosta prejela nagrado za življenjsko delo Beatlov, še zdaleč ne bo najbolj opevan dogodek po nastopu. Ob tretji vrnitvi voditelja LL Cool J-ja na podelitev so vse večja ugibanja, kaj lahko ponudijo skupaj Metallica in pianist Lang Lang, kako se bo znašla novinka Sara Bareilles ob boku legendarne Carole King in kaj pripravljajo za veliki finale prvi mož Foo Fightersov Dave Grohl, Queens of the Stone Age, Nine Inch Nails in Lindsey Buckingham iz Fleetwood Mac?

Vedno glasnejše so govorice, da se bo raper Macklemore (ki je skupaj s producentom Ryanom Lewisom nominiran za sedem grammyjev) na odru srečal s kraljico popa Madonno. Sodelovanje ne bi bilo tako nenavadno, saj Maclemore in Lewis lahko računata na gramofonček za pesem leta na račun skladbe Same Love, ki govori o boju za pravice do poroke istospolnih parnerjev. Madonna pa že od nekdaj gradi svojo kariero prav na podpori gejevske skupnosti.

Najmočnejši boj v raperski kategoriji
Če grammyja za pesem leta osvojita prav Macklemore in Lewis, se bo pisala zgodovina, saj bo prvič, ko bo v tej kategoriji zmagala pesem v hiphopu. Eden izmed najhujših bojev se obeta še v eni kategoriji, kjer sta nominirana, in sicer za najboljši raperski album. Poleg dveh titanov Kanyeja Westa in Jay Z-ja (ki prihaja na podelitev z največ nominacijami, kar devetimi) lahko na grammyja upata še Drake in Kendrick Lamar. Močen izbor, če upoštevamo dejstvo, da kategorija obstaja šele od leta 1989.
Med nastopajočimi se bo znašel tudi najbogatejši par v industriji, Jay Z in Beyoncé. Vprašanje, ki se postavlja, je, ali bosta zapela skladbo Drunk in Love iz njenega albuma, ki ga je izdala čez noč, ali njegovega On the Run?. Če ostanemo še pri nastopih raperjev, bo morda eden izmed najbolj nenavadnih sodelovanje Lamarja in rokerjev Imagine Dragons, krivih za nalezljivo uspešnico Radioactive.

Zadnja iz vrst hiphopa, ki jima je uspelo domov odnesti grammyja za album leta, sta bila člana dueta OutKast za album Speakerboxx/The Love Below. Če posnetek leta pride v roke francoskih komercialnih velikanov EDM-ja Daft Punk, pa se šaljivci že sprašujejo: "Ali bosta celo spregovorila?" Francoza pa bosta že drugič stopila na oder grammyjev kot del nastopajočega ansambla. Namreč leta 2008 sta se pridružila Westu ob izvedbi Stronger.

Poskrbljeno tudi za legende in poppevce
Za nostalgijo bo poleg Starra in McCartneyja s svojim nastopom poskrbela zasedba kantrija The Highwaymen. Na žalost ni za pričakovati, da bi se pojavili hologrami umrlih Johnnyja Casha in Waylona Jenningsa, toda ustanovnima članoma Krisu Kristoffersonu in Willieju Nelsonu bosta družbo delala Blake Shelton in Merle Haggard. Umrli legendi Philu Everlyju iz Everly Brothers, ki je umrl 3. januarja, pa se bosta z nastopom poklonila pevec Green Dayjev Billie Joe Armstrong in kantrizvezdnica Miranda Lambert.

Znotraj tri ure in pol dolge prireditve na oder tudi najodmevnejša imena popglasbe lanskega leta. Robin Thicke prihaja z rokerji Chicago, P!ink pa s pevcem fun. Natom Ruessom. Do svojih pop(ularnih) minut bosta prišli tudi Katy Perry in Taylor Swift. Manjkala pa ne bo niti lanska osvežitev glasbene industrije z Nove Zelandije Lorde.

Nagrade bodo podelilli v 82 kategorijah. In za vse, ki bodo razočarani nad izborom akademije, v tolažbo: Brian McKnight in Snoop Dogg sta bila do zdaj nominirana že 16-krat, Björk in Nas trinajstkrat, Busta Rhymes enajstkrat, Katy Perry devetkrat, Tupac Shakur sedemkrat, Public Enemy šestkrat, Depeche Mode petkrat, a nikoli ni nihče izmed naštetih gramofončka odnesel domov.