Ker je program še v fazi nastajanja, še niso znana vsa nastopajoča imena. Svoj nastop pa so že potrdili Max Romeo & Charmax Band, Sister Nancy, Ras Ites, Ranking Joe, Love Grocer, J-Star, Asher Selector, Ossie Gad, Anthony John in Playa Desnuda. Foto:
Ker je program še v fazi nastajanja, še niso znana vsa nastopajoča imena. Svoj nastop pa so že potrdili Max Romeo & Charmax Band, Sister Nancy, Ras Ites, Ranking Joe, Love Grocer, J-Star, Asher Selector, Ossie Gad, Anthony John in Playa Desnuda. Foto:
Sister Nancy
Ena izmed nastopajočih letošnjega Riversplasha - Sister Nancy.

V zadnjih letih je ugled največjega dogodka za ljubitelje reggae glasbe v Sloveniji malce splahnel, letos pa bo z novim organizatorjem doživel nekaj sprememb, tudi pri imenu. Soča Reggae Riversplash se tako od letos naprej imenuje Riverplash. O dogodku, ki bo tudi letos potekal julija na že znani lokaciji ob sotočju Soče in Tolminke v Tolminu, smo se pogovarjali z Rokom Gorjanom iz Fat Dance Promotions.

Kaj lahko oboževalci reggae glasbe pričakujejo od letošnjega Riversplasha? Kakšne novosti se obetajo?
Riversplash 2009 bo pod novim vodstvom poskrbel za konkretno organizacijo dogodka. Tudi finančni vložek je v primerjavi z prejšnjimi leti veliko večji. Poskrbeli bomo za vse to, kar je v prejšnjih letih manjkalo, predvsem imam tukaj v mislih čiste sanitarije, koše za smeti, obfestivalsko dogajanje, ki ga bomo letos popestrili s kinom v gozdu, pridobili smo nov, pokrit oder, kjer bodo ponoči svoje spretnosti predstavljali največji selektorji in MC-ji. Tudi plaža na Sotočju dobiva novo podobo. Poleg številnih nastopajočih bosta na letošnjem Riversplashu tudi zmagovalca European Reggae Contesta, pri organizaciji katerega sodeluje tudi Riversplash, poteka pa pod vodstvom enega najvecjih evropskih reggae festivalov, Rototom Sunsplasha.

Soča Reggae Riversplash oziroma Riverplash je gotovo eden večjih koncertnih dogodkov v Sloveniji. Koliko priprav je potrebnih za izpeljavo takega festivala?
Za organizacijo dogodka skrbi kar precejšnje število ljudi, vsaj 10 pa nas je takih, ki se festivalu posvečamo od januarja pa do zadnjega dneva festivala, nekateri pa še nekaj dni čez.

Kaj je po vašem mnenju tisto, kar je naredilo Riversplash za enega najbolj prepoznavnih koncertnih dogodkov v Sloveniji?
Največja prednost Riversplasha v primerjavi z drugimi reggae festivali po Evropi je nedvomno prizorišče in pa koncept reggae glasbe, ki se povsem sklada z okoljem in lepotami narave.

Je zanimanje glasbenih skupin za nastop na festivalu velik? Na podlagi česa izbirate nastopajoče?
Zanimanje manjših skupin je bilo vedno kar veliko, z leti pa se je tudi med največjimi reggae zvezdami razvedelo, da je v neki majhni Sloveniji prav poseben kotiček, kjer poteka idiličen festival ... Nastopajoče izbiramo predvsem po občutku. Večji del naše ekipe je tako ali drugače upet v slovensko reggae sceno, gibamo se med ljudmi, se z njimi pogovarjamo, hodimo na koncerte v tujino, da si ustvarimo neko sliko, kaj nam določen izvajalec sploh lahko ponudi.
Seveda pa tukaj vedno obstaja še dejavnik finance, ki se nakako kompenzira z idiličnim prizoriščem.

Kolikšen je povprečen obisk dogodka? Kaj pa rekordno število obiskovalcev?
Povprečen obisk festivala v prejšnjih letih je nekje 5.000 prodanih vstopnic na festival. Rekord pa je bil "postavljen" pred štirimi leti, ko se je samo v soboto zbralo med 5.000 in 7.000 ljudi.

Je pri nas dovolj "open air" koncertov ali po vašem mnenju manjka tovrstnih dogodkov?
'Open air' dogodkov je v nasprotju z zimsko sezono dovolj. Morda celo preveč. Vendar, konkurenca omogoča kakovost, tukaj pa profitirajo obiskovalci.

Ana Medved