Na stotine bankovcev bo znova končalo na čelu glasbenikov. Foto: EPA
Na stotine bankovcev bo znova končalo na čelu glasbenikov. Foto: EPA
Guča
Ritem trobent le malokaterega obiskovalca pusti hladnega. Foto: EPA
Obama in Putin
Si bosta Barack Obama in Vladimir Putin roke naslednjič podala prav na 50. dragačevskem zboru "trubačev". Foto: EPA

Vročo zato, ker jo bodo razgrele trobente, v katere bodo znova pihali na festivalu v Guči, ki se je začel danes, trajal pa bo do konca tedna. Še dobro, da bodo ozračje razvnemali divji ritmi, kajti temperature ga zagotovo ne bodo. Preverili smo namreč vremensko napoved za prihodnje dni v regiji Dragačevo, ki bo gostila festival. Kaže, da bodo oblaki precej radodarni z dežnimi kapljami.

A če bo znameniti festival tudi letos upravičil svoj sloves, se obiskovalci nimajo česa bati. Nstopajoči bodo tokrat v Guči igrali že 49., vsako leto pa poročajo o množični evforiji, ki zajame vse navzoče. "Trubači" igrajo, navdušeno občinstvo okrog njih pleše tako rekoč v ekstazi, na čelo jim lepi evrske bankovce vseh barv. Guča je majhno mesto z 2.000 prebivalci, ki leži 25 km od mesta Čačak, a med festivalom tam naštejejo tudi do 600.000 obiskovalcev. Precej jih pride tudi iz Slovenije in verjetno ne bo nič drugače niti letos.

Slovenci z avtobusi in lastnim prevozom
Poklicali smo na srbski turistični center, kjer so nam pojasnili, da bo v okviru njihovih programov v Gučo odpotovalo od štiri do pet avtobusov izletnikov. Predstavnik centra Predrag Jelkič je ob tem še dejal, da ponujajo različne aranžmaje (ki so sicer že razprodani), prvi avtobus pa bo v Srbijo odpeljal nocoj okoli polnoči. Še veliko več pa se jih bo v Gučo seveda odpravilo v lastni režiji.

Obama, Putin in Medvedjev?
49. dragačevski zbor slavnih trobentačev so uradno odprli v sredo ob 10.00 z nagovorom ministra Milutina Mrkonjića. "Vi ste danes središče sveta. Pravi užitek je biti tukaj. Ta zbor je ena redkih tržnih znamk Srbije - poleg naših mladih športnikov. Guča je nekaj, česar drugje v svetu ne poznajo," je dejal zbranim. Organizatorji pa so med slovesnostjo na jubilejni 50. zbor "trubačev" javno povabili ruskega premierja Vladimirja Putina, ruskega predsednika Dmitrija Medvedjeva in ameriškega predsednika Baracka Obamo.

Na prvem zboru le nekaj sto obiskovalcev
Festival, na katerem naj bi letos nastopilo približno 1.200 glasbenikov, bodo seveda spremljale tudi tradicionalne dobrote z žara. Gostinci so držali obljubo in kulinarične dobrote ter pijačo v primerjavi z lanskim letom le neznatno podražili. Policisti opozarjajo na poostren nadzor na vseh cestah, ki vodijo v Gučo, organiziran pa je tudi vsakodnevni avtobusni prevoz do Čačka in celo Beograda. Dragačevski zbor glasbenikov, ki obvladajo veščine igranja na trobente, je prvič potekal 14. oktobra 1961, takrat pa je trajal le en dan, našteli pa so vsega nekaj sto obiskovalcev.