Foto: Instagram/Festival Atlas/atlasweekend
Foto: Instagram/Festival Atlas/atlasweekend

Odkar so festival Atlas prvič izvedli leta 2015, so se v kijevskem Expocentru zvrstili nastopi številnih najbolj znanih mednarodnih izvajalcev, kot so The Prodigy, Kasabian, The Chemical Brothers, Liam Gallagher in Black Eyed Peas. Nazadnje so festival priredili leta 2021, ko so se tudi zaradi dolgotrajnega vpliva pandemije covida-19 bolj kot na mednarodne zvezdnike, osredinili na lokalne izvajalce, poroča Euronews. Takrat se je vrsti ukrajinskih glasbenikov na čelu s polovico letošnjega ukrajinskega evrovizijskega dvojca, raperko Alyona Alyona, pridružil še Fatboy Slim.

Pred tremi leti se je glasbenega spektakla udeležilo več kot 600.000 ljudi, kar je tudi rekordni obisk kakšnega izmed ukrajinskih glasbenih festivalov. Največji ukrajinski festival se, kot kaže, pod imenom Atlas United letos vrača, zgodil naj bi se v nakupovalnem središču Blockbuster Mall med 12. in 14. julijem.

Letošnji seznam nastopajočih je v celoti sestavljen iz ukrajinskih izvajalcev, na šestih odrih bodo med nosilci letošnjega festivala nastopili Boombox, Artem Pivovarov in Bez Obmezhen. Vzporedno z glasbenim programom bo po besedah organizatorjev potekal tudi stand up program ukrajinskih komikov. Vsi, ki so v prejšnjih letih kupili vstopnice za zaradi vojne odpovedan festival, se ga bodo letos lahko udeležili brezplačno.

Varnost bo ključna

Festival se je povezal tudi z UNITED24, vladno platformo za zbiranje sredstev za vojno pomoč. 15 odstotkov kupnine vseh prodanih vstopnic bo šlo v sklad za zagotavljanje letalnikov oboroženim silam za pomoč pri obrambi regije Harkov. Organizatorji si prizadevajo za to, da bi zbrali več kot dva milijona evrov, poroča Euronews.

Na festivalu Atlas United se bodo prvič od začetka invazije zbrali trenutno najbolj priljubljeni ukrajinski umetniki. Čeprav bo za organizatorje festivala že sama izvedba velika zmaga, pa jih po drugi strani skrbi predvsem varnostni vidik glasbene prireditve. "Varnost je naša prioriteta, zato bo v primeru opozorila za zračni napad na prizorišču državna služba za nujne primere, ki lahko na varno spravi vse udeležence dogodka," pojasnjujejo organizatorji v objavi na Instagramu.