Puppetz so stari znanci glasbenih odrov in radijskih valov. Foto: Osebni arhiv Puppetz
Puppetz so stari znanci glasbenih odrov in radijskih valov. Foto: Osebni arhiv Puppetz
Puppetz
Preteklo leto so se posvetili predvsem ustvarjanju nove glasbe. Foto: Osebni arhiv Puppetz
- Barely Modern
- Bro
- Furry Walls
- Hamo & Tribute 2 Love
- Helahirn
- Icarus Down
- Katice
- Kill Kenny
- Moonlight Sky
- Napravi mi dete
- Puppetz
- The Vast Blasts
Puppetz
Počasi pa se z mislimi obračajo tudi k novi plošči. Foto: Osebni arhiv Puppetz

Puppetz gradijo svoj glasbeni izraz od leta 2002. Prvotno zasedbo so sestavljali kitarist Nejc Škafar, basist Jani Kovačec, bobnar Blaž Sotošek in pevec Bojan Pahljina. Po preigravanju priredb se je skupina posvetila ustvarjanju avtorske glasbe, zaradi neverjetnih odzivov občinstva na koncertih in zmage na njihovem prvem natečaju za neuveljavljene skupine v klubu Rdeča ostriga, kjer so si priigrali turnejo po Sloveniji, pa so dobili motivacijo za nadaljnje ustvarjanje. Po nekaj kadrovskih zamenjavah skupino danes poleg Pahljine, Škafarja in Kovačeca sestavljata še kitarist Miha Močnik in bobnar Jaka Darovec.

Potem ko so lansko leto posvetili ustvarjanju nove glasbe, so se letos odločili za prijavo na Slovenski teden glasbe. Mednarodna komisija jih je izbrala med 111 prijavljenimi in jim tako povečala možnosti, da v letošnjem letu nastopijo vsaj na enem izmed partnerskih festivalov STG-ja, med katerimi so srbski Exit, madžarski Sziget, hrvaški Terraneo, makedonski Taxirat ter avstrijska Waves Vienna in Springfestival. "Prijavili smo se predvsem zaradi novih izzivov, veliko novih kontaktov oz. poznanstev," je pojasnil Pahljina in dodal, da si predvsem želijo nastopa na Exitu: "Širok spekter glasbenikov vseh zvrsti in dobri vtisi prijateljev, ki so ga obiskali. Tja bi šli!"

S pevcem smo izmenjali nekaj besed pred njihovim nastopom v sklopu tekmovalnega dela STG-ja, ki bo 7. februarja v Orto Baru.


Puppetz lahko spremljamo na raznih natečajih že od Young Gunza, natečaja v Rdeči ostrigi ... Ali se po vašem mnenju naredi dovolj za nekoga, ki potem zmaga na najrazličnejših natečajih? Ali je zmaga sama sebi nagrada?
Za nas je zmaga potrdilo, da smo na pravi poti, da je glasba, ki jo pišemo in je všeč nam, všeč tudi drugim. Če pride zraven še kakšen bonus, je pa to super. Mislimo, da je vsak tak bombonček dobrodošel, še posebej, ker se bendi na začetku, brez referenc, tako lažje vpeljejo v glasbeni svet.

Kje ste bili v zadnjih mesecih? Po singlu Generacija Y ste se namreč malce manj medijsko pojavljali.
Včasih se stvari malo počasneje odvijajo. Ko bomo prepričani, da imamo zadosti materiala, predvsem kakovostnega materiala, se bomo spet bolj izpostavljali. Glasbenik potrebuje tudi svoj osebni čas in prostor za ustvarjanje.

Kdaj se je zgodila zamenjava bobnarja in zakaj?
Menjava bobnarjev je bil v preteklih dveh letih pri nas nekakšen trend. Vsekakor pa smo s tem prenehali, saj smo našli ravno tisto, kar potrebujemo. Bend za nas pomeni nekakšno družino, ki je povezana s skupnimi interesi. Vsekakor pa vedno dajemo v ospredje posameznika in njegovo počutje - včasih potrebuje človek pač svoj ˝luft˝. Mi to spoštujemo, zato smo potrebovali nekoga drugega za naš bend. Jaka, ki zdaj bobna pri nas, je izredno talentiran bobnar in glasbenik v širšem pomenu besede, zato smo prepričani, da nam bo z njim uspelo našo glasbo še zelo izboljšati.

H kakšnim glasbenim smernicam se trenutno nagibate med vajami?
Gledamo, da se nam dogaja, zato je spekter zelo raznolik. Mogoče je tudi zaradi tega prišlo do malo medijskega zatišja - ppreizkušamo še, kaj nam bo najbolj zažgalo bobniče. Mislimo, da bo nekaj v koraku z današnjimi glasbenimi trendi.

Kam gledate Puppetz v letu 2013?
Skušali bomo narediti nekaj 'špilov' za dober občutek, dokončati vse projekte, ki stojijo v zraku in končno razmišljati o komadih za ploščo.

- Barely Modern
- Bro
- Furry Walls
- Hamo & Tribute 2 Love
- Helahirn
- Icarus Down
- Katice
- Kill Kenny
- Moonlight Sky
- Napravi mi dete
- Puppetz
- The Vast Blasts