Röyksopp sestavljata Sven Berge in Torbjorn Bruntland. Foto: Dallas
Röyksopp sestavljata Sven Berge in Torbjorn Bruntland. Foto: Dallas
Album Junior prinaša 11 svežih skladb.

Happy up here napoveduje nezmotljivo vrnitev Svena Bergeja in Torbjorna Bruntlanda, saj je omenjena skladba prvi single njunega novega albuma Junior.

Po več kot milijon prodanih izvodih prvenca Melody AM (2001), turneji z Basement Jaxx in Mobyjem, samostojni turneji, nominaciji za nagrado brit za najboljšo mednarodno zasedbo, zmagi na MTV Europe Awards za najboljši video (Remind Me), remiksih skladb za The Streets in Coldplay se Röyksopp vračajo v velikem slogu. Naštete uspehe so v preteklosti samo še potrdili z njihovim drugim albumom The Understandig (2005), z live albumom Röyksopp's Night Out (2006) in s kompilacijskim albumom Back to mine (2006).

O rudniku in izkopavanju
In kaj lahko pričakujemo? ''Proces ustvarjanja novega albuma je kot delo v rudniku,'' je povedal Bruntland. ''Ko pomislimo na rudnik, si takoj zarišemo sliko takšnega, že več kilometrov pod zemljo globokega, ki ga ljudje s pridom izkoriščajo in delajo v njem. Ampak kdaj je treba začeti nova izkopavanja, nov rudnik, treba je začeti odstranjevati čisto prvi del zemeljske skorje. No, na kratko, našla sva odlično mesto za začetek izkopavanja.''

''Ključ,''
pravi Berge,''je zaupati svojemu instinktu, občutiti samozavest, da začneš kopati globoko v sebi. Po mojem mnenju je koncept nekaj, kar je globoko v nas.'' Je mogoče ta metafora nekoliko preveč abstraktna? Mogoče. Ampak če je rezultat tega razmišljanja Junior, je več kot uspešna. Kot vselej sta Berge in Brundtland tudi tokrat za vse poskrbela sama - napisala in odigrala vse, kar je na novem albumu, uredila sta tudi aranžmaje in produkcijo. Na plošči so tudi gostujoči vokali: Anneli Drecker, Karin Dreijer-Andersson (The Knife), Lykke Li in Robyn.

Kot Jump - z manj las in spandexa
Berge poimenuje skladbo Happy up here "naš mali poskus biti del procesa zdravljenja in zaključevanja velike svetovne depresije". ''Ima,'' se smeji Berge,''nekakšen vesel, energičen 'Yeah wow' faktor – nekaj takega kot prvih osem taktov Van Halenove ''Jump'' – ampak z manj las in spandexa.''

Junior nam prinaša 11 pesmi, ki so s svojo nenavadnostjo in energijo prava mojstrovina. Kako uspešno je potekalo delo v rudniku dvojca Röyksopp, se boste lahko prepričali že 14. junija, ko se bosta ustavila v Sloveniji, ker lahko pričakujemo odličen koncertni dogodek v čudovitem ambientu Poletnega gledališča Križank.

K. S. po Dallasu