Foto: Radio Prvi/Tone Jurca, Radio Prvi
Foto: Radio Prvi/Tone Jurca, Radio Prvi

Rokova glasbena pot se je začela že otroštvu, ko je začel raziskovati svet vinilnih plošč in kaset vseh glasbenih zvrsti in obdobij. Med odraščanjem se je učil različnih instrumentov, najbolj pa ga je navdušil klavir. Improvizirana glasba mu danes pomeni osnovo za izražanje in povezovanje vseh glasbenih vplivov. Po letih študija in življenja v Rotterdamu in Københavnu zdaj že dobrih deset let kroji slovensko glasbeno prizorišče.

Rok je izredno raznovrsten ustvarjalec, ki ustvarja številne projekte; s svojim triom deluje od leta 2011, je član kolektiva Zhlehtet, zasedbe Kukushai in dua Million Ear, pripravlja pa tudi solistične programe.

Ob rednem nastopanju na domačih in tujih festivalih je leta 2014 prejel nagrado jazzon za najboljšo skladbo in izvedbo ter mednarodno nagrado Erasmusa za jazz.

Konec leta 2021 je izdal album Spaces VIII (Zavod Murmur), za katero je na orglah iz 18. stoletja v Marijini cerkvi na sv. Gori posnel sodobno orgelsko glasbo. V začetku letošnjega marca je izšla plošča s Triom, ki nosi naslov Malinska (samozaložba). Maja načrtuje izdajo novega solističnega albuma.

Na mednarodni dan klavirja, 29. marca, bo Rok Zalokar nastopil v Trubarjevi hiši literature, 1. aprila v Studiu 44 v Krškem in 3. aprila v Dolu pri Ljubljani.

Prva vrsta