Številne so čakale na Žanov dotik. Foto: Lea Remic Valenti
Številne so čakale na Žanov dotik. Foto: Lea Remic Valenti

Na odru, pod katerim so oboževalke in nekaj nervoznih partnerjev čakali na nastop Žana Serčiča in njegovih Šakalov, tik pred začetkom koncerta ni bilo nepotrebnih rekvizitov. Tokratno srečanje 29-letnega Lenartčana z množico je bilo namreč intimno tako kot glasbenikovi začetki na sceni. Vreščanje je na oder najprej pospremilo sedemčlansko skupino, decibeli odobravanja pa so se podvojili, ko je pred polno prizorišče stopil še Serčič, ki je v začudenju nad kuliso le zmajal z glavo. Prva skladba je bila, podobno kot številne Serčičeve uspešnice – ljubezenska. Oboževalka v prvi vrsti je Žanu podarila belo lilijo in tako razkrila naslov prve skladbe tudi tistim, ki so na koncert prišli kot spremljevalci.

"Križanke, predstavljal sem si, da bo danes noro, ampak niti v najlepših sanjah si nisem predstavljal tega," je uvodno angažiranost občinstva pohvalil Serčič. Sledila je nekoliko živahnejša skladba, ki je številne v občinstvu pripravila do tega, da so zaplesali, pri Slepi ulici pa so Križanke prvič dobile priložnost, da pokažejo, kako dobro poznajo skladbe nastopajočega.

Gostji De Liri. Foto: Lea Remic Valenti
Gostji De Liri. Foto: Lea Remic Valenti

"Leto in pol sem živel dve ulici stran od Križank. Tam v ozadju so bila ena vrata vedno malo priprta, velikokrat sem pogledal v notranjost in si rekel, da bom tudi jaz nekega dne nastopal tu," je dejal Serčič in dodal, da se takšni posebni koncerti končajo prehitro, zato je občinstvo pozval, naj z njim podoživijo ta trenutek, nato pa zaplešejo, kolikor se le da.

Za Primoža in Katjo

Nekoliko mirnejše in romantično obarvano nadaljevanje koncerta je namignilo vsem, ki so prišli v družbi najdražjih, da jih objamejo in se z njimi zazibajo ob melodijah. "Vsaka izmed vas je darilo za naše oči tu na odru," se je Serčič spogledoval z oboževalkami, a dodal: "Vedno bolj smo veseli tudi moških in pa seveda parov na naših koncertih."

Svojo pozornost je glasbenik nato preusmeril k Primožu in Katji, ki sta skupaj uživala v prvih vrstah prizorišča. Najprej sta prejela velik aplavz, saj sta skupaj že 22 let, nato pa jima je Serčič povedal, da skladbo Drugače siješ namenja prav njima: "Moški, vsi se boste strinjali s tem, da najrajši vidimo žensko srečno. Jaz vidim, da je tvoja Katja srečna danes, nekaj gotovo delaš prav. Ker drugače sije zaradi tebe." Priljubljeni pevec je celo spremenil zadnji verz skladbe in ga prikrojil Katji in Primožu. Žan je predstavil tudi popolnoma svežo, še neizdano skladbo Brez tebe ne znam, občinstvu pa je naročil, naj izvedbo posnamejo za svoja družbena omrežja. Po skladbi pa je prosil ravno nasprotno, občinstvu je dejal, naj pospravijo telefone in preprosto uživajo v predstavi.

Polne Križanke. Foto: Lea Remic Valenti
Polne Križanke. Foto: Lea Remic Valenti
Žan Serčič v Križankah

1. Bela lilija
2. Letim
3. Slepa ulica
4. Zadnja noč
5. Temno nebo
6. Drugače siješ
7. Brez tebe ne znam
8. Nor sem nate
9. Vse bom dal za tebe
10. Zlomljena
11. Mirno bom zaspal
12. Čudeži
13. Snežinki
14. Pijan od ljubezni
15. Deliri
16. Najina zgodba (skupaj z Deliri)
17. Pusti mi spomin
18. Živim za ta trenutek
19. Naj me vzame
20. Ljubezenske igre
21. Nobenem nam povedla

Dodatek

22. Nabor uspešnic
23. Bela lilija

Solze v prvih vrstah

Sledilo je nekaj strastnih ritmov, ki so občinstvo pripravili do tega, da malo bolj zamiga z boki in ob spremljavi bas bobna samostojno odpoje refrene nekaterih uspešnic. Kontrast štirim živahnim skladbam je ponudila Zlomljena, balada, ob kateri so se nekatere dame, ki so se ta večer odločile obuti visoke pete, sezule in si nekoliko odpočile.

Serčič je točno vedel, kako izpolniti največje želje oboževalk, ki so z mobilnimi telefoni skoraj zlezle na oder. Ob nežnih skladbah se je sprehajal po robu odra in se nežno dotikal dlani najbolj zagrizenih deklet. "Draga moja, zadnje štiri skladbe ti samo solze tečejo. A imaš kakšno vodo, da ne dehidriraš," je vprašal eno izmed njih in si prislužil velik aplavz in nekaj omotičnosti pri oboževalki, ko ji je ponudil svojo vodo z odra.

Šakali so zapustili oder, zamenjala jih je harfa, ki je dala slutiti, kdo bosta prvi in edini gostji večera. Duet De Liri, ki jima je Žan pred tremi leti napisal skladbo, je Križanke prevzel s čutno in vokalno mogočno skladbo, nato pa je trojica odigrala še Serčičevo Najina zgodba. Preostanek večera je bil udaren (na čelu s skladbo Pusti mi spomin, ki je bila lani tretja največkrat predvajana skladba na slovenskih radijskih postajah), kot se za zaključek koncerta spodobi. Občinstvo je zvesto prepevalo, zabava pa je iz skladbe v skladbo postajala živahnejša.

Monologov in odmorov med skladbami praktično ni bilo, po velikem zadnjem aplavzu pa je občinstvo dobilo še dva dodatka. V prvem so še enkrat navdušeno prepevali venček glasbenikovih največjih uspešnic, koncert pa se je sklenil tako, kot se je začel, s skladbo Bela lilija.