Zasedbo Led Zeppelin so v dvorano slavnih rock'n'rolla sprejeli leta 1995. Foto: Getty Images
Zasedbo Led Zeppelin so v dvorano slavnih rock'n'rolla sprejeli leta 1995. Foto: Getty Images
Led Zeppelin
Glasbeni legendi sta avtorstvo skladbe pred leti že zagovarjala na sodišču. Foto: Reuters

vprašanje, kdo je avtor ikonične skladbe Stairway to Heaven, pred leti že razrešilo, se skupina Led Zeppelin vrača na sodišče.

Porota losangeleškega sodišča je leta 2016 odločila, da pesem Led Zeppelinov Stairway to Heaven ni plagiat pesmi Taurus ameriške skupine Spirit. A tožba se nadaljuje, predstavnika skupine Led Zeppelin in domnevna avtorja pesmi – pevec Robert Plant in kitarist Jimmy Page – pa se bosta morala znova zglasiti na sodišču.

Sojenje leta 2016 so namreč razglasili za "nepošteno in pristransko". V sojenju naj bi imela porota možnost prisluhniti le neoriginalni verziji skladbe Taurus, ki so jo za potrebe sodišča posneli najeti glasbeniki, ne pa tudi originalni izvedbi skladbe skupine Spirit.

Odvetniki skupine Led Zeppelin trenutne zadrege za zdaj še niso komentirali. Spomnimo se, da je predlog za tožbo pred leti vložil Michael Skidmore, pooblaščenec sklada, ki skrbi za glasbeno zapuščino pokojnega kitarista skupine Spirit, Randyja Wolfa.

Sodnik je takrat presodil, da naj bi imel kitarski del dovolj podobnosti z instrumentalno pesmijo skupine Spirit iz leta 1967, zaradi česar je izdal nalog za tožbo. Led Zeppelin sicer trdijo, da je Stairway to Heaven nastal v osamljeni koči v Walesu, Skidmore pa pravi, da sta glasbenika pesem napisala, potem ko sta na skupni turneji med letoma 1968 in 1969 slišala Taurus.

Skladbama prisluhnite na spodnjih povezavah in ju primerjajte sami.