Večina dogodkov se bo zvrstila v mariborskem mestnem jedru. Foto: Radio Maribor/Stane Kocutar
Večina dogodkov se bo zvrstila v mariborskem mestnem jedru. Foto: Radio Maribor/Stane Kocutar

Festival Skuštrane in bradati je namenjen predvsem spodbujanju enakopravnosti in odpravljanju nepotrebnih družbenih razdvajanj v glasbi. Prireditev, posvečena enakosti, je v Mariboru zrasla iz dejstva, da je na sicer bogati glasbeni sceni izrazito manj glasbenic v primerjavi z glasbeniki.

Festival, ki bo trajal od 25. avgusta do 8. septembra, bo letos z nežnim duetom na mariborskem Lentu začela zasedba Elysian, ki jo sestavljata Zara Bajde in Stela Gašparič. Tudi tokratni dogodek bo predstavil avtorsko in drugo glasbeno ustvarjanje glasbenih skupin, glasbenic in glasbenikov, ob podpori neodvisnih prizorišč mariborske urbane kulture in drugih mikro žarišč mestnega utripa.

"Festival enakosti na mariborski glasbeni sceni se je pognal skozi glasbo in vrelišče mariborske neodvisne kulture, iz leta v leto pa se s svojimi vsebinskimi kraki razrašča v civilno, kulturno umetniško družbeno angažirano pobudo. Njegovo poslanstvo je spodbujanje tolerance med spoloma skozi kulturo in umetnost," je pred četrto izvedbo povedala Tanja Cvitko.

Zgodba festivala Skuštrane in bradati se je začela leta 2017. Prva prireditev je v treh dneh na enem prizorišču odprla nove izvedbene festivalske poti z načinom vključevanja, širjenja števila nastopajočih in občinstva. Drugo festivalsko leto je prineslo izvedbo programa na desetih mariborskih prizoriščih s petnajstdnevnim programom. Leta 2019 pa je festival postregel z enajstimi prizorišči, dogajanje pa se je preselilo tudi na Ptuj in v Mursko Soboto.

Na prizorišču Fani & Rozi na Lentu bodo v četrtek in petek izvedli še dva koncerta duetov, in sicer kantavtorjev Urške Videnšek in Alana Kresnika ter Urške Supej in Klare Veteršek z njunim glasbenim projektom Popevke in pravljice.

Cilj festivala je čim bolj popestriti mariborsko glasbeno sceno. Foto: Facebook
Cilj festivala je čim bolj popestriti mariborsko glasbeno sceno. Foto: Facebook

Na Mariborskem dvorišču na Mladinski ulici bo v soboto potekala "surf rock čaga" Strici iz ozadja, nato bodo tri dni zapored rockovski koncerti v City Gardnu, ki se bodo 1. septembra končali z "rapom za prvi dan šole". V Kulturnem centru Pekarna bodo od 2. do 4. septembra med drugim svoj 27. rojstni dan zaznamovali z divjo alternativo in pestrim dnevnim programom, za konec festivala pa se obeta še niz koncertov v kavarni Kavenija.

Z izjemo programa v Pekarni bodo vsi dogodki za obiskovalce brezplačni, pri čemer bo, opozarjajo organizatorji, vstop na prizorišča mogoč z izpolnjevanjem pravila PCT.