Če želite sodelovati pri projektu, lahko na 1.danljubezni@gmail.com sporočite svojo lokacijo in vas bodo umestili v zemljevid dneva ljubezni 2022. Foto: Facebook
Če želite sodelovati pri projektu, lahko na 1.danljubezni@gmail.com sporočite svojo lokacijo in vas bodo umestili v zemljevid dneva ljubezni 2022. Foto: Facebook

Projekt Dan ljubezni so prvič pripravili leta 2013 ob 100. obletnici Kulturnega društva Pihalni orkester Logatec. Takrat so k sodelovanju povabili več kot 60 orkestrov, zborov in drugih organizacij, skupaj več kot 2000 ljudi, ki so na več kot 40 različnih lokacijah po Sloveniji v en glas zapeli nepozabno uspešnico zasedbe Pepel in kri, s katero skupina leta 1975 zastopala Jugoslavijo na Evroviziji.

Vsako leto, ki je sledilo, se je projektu pridružilo več šol, združenj, posameznikov, ki jih je združila zgolj ljubezen do glasbe. Tudi letos organizatorji vabijo vse, ki jih veseli petje in glasba, da se pridružijo petju: "Vabimo vas, da z nami naredite ta dan čaroben, vsak v svojem prostoru, zunaj, znotraj, vsi skupaj ali vsak zase, na skupnem koncertu ali kar tako. Ponesimo skupno pesem do zvezd. Zapojte z nami na svojem odru, balkonu, dvorišču, pri sosedih ..."

"Združimo se v en glas in se za trenutek posvetimo ljubezni do bližnjega," še sporočajo organizatorji in dodajajo, da se bo sočasno začelo peti ob 18. uri.

Po oceni predstavnice pobudnikov Mateje Lavrič je letos pesem zapelo več kot 2000 ljudi, a je to zelo groba ocena. Prijavljenih je okoli 25 prizorišč, kjer je pesem prepevalo več oseb, veliko pa je tudi zasebnih lokacij kot posameznikov, ki se ne prijavljajo, a si, vsaj pri sebi, danes prepevajo ali brundajo to pesem, je povedala za STA.

Pobudniki dneva ljubezni se sicer že leta zavzemajo, da bi dan tudi uradno postal tako poimenovan. "Leta 2017 so učenci OŠ Valentina Vodnika na svečanem sprejemu prenesli predsedniku republike Borutu Pahorju pobudo, da bi dan ljubezni postal državni praznik in da bi se Slovenija, z ljubeznijo v svojem imenu, zavzela za vzpostavitev mednarodnega dneva ljubezni. Žal se za to področje ni čutil pristojnega," so pojasnili ob 10. izdaji dneva ljubezni in dodali, da so k sodelovanju večkrat povabili tudi državni zbor.

"Vse preveč je bilo izrečenih besed, ki so vodile narazen in predstavniki ljudstva bi se vsaj ob dnevu ljubezni lahko poenotili – v imenu ljubezni. Kajti, če nas besede razdružujejo, bi se lahko uglasili v glasbi. Žal nismo bili uspešni. V državnem zboru za zdaj niso uslišali ideje," pojasnjujejo in dodajajo: "Razumeli pa so jo ljudje. Naši sodržavljani, naši sosedje, naši prijatelji, ljudje, ki se med sabo ne poznajo. Odzvali so se v neverjetnem številu."

Kje vse se je pelo letos, si lahko ogledate na spodnjem zemljevidu.