Po Sloveniji znova zadonel Dan ljubezni

Že deveto leto zapored je po vsej Sloveniji zazvenela pesem Dan ljubezni. Za skladbo skupine Pepel in kri, ki je leta 1975 zastopala Jugoslavijo na Evroviziji, so se organizatorji v preteklosti odločili, ker naj bi bila himna ljubezni. Letos je "dan ljubezni" nedelja, zato se skupnemu petju niso pridružile šole, a je organizatorje vseeno presenetil odziv posameznikov in manjših skupin, ki so se k projektu prijavljali, še preden so ga sploh zagnali. Pri projektu je tudi letos sodelovalo več radijskih postaj, tako nacionalnih, lokalnih kot tudi komercialnih, je pojasnila pobudnica projekta Mateja Lavrič.

"Ljubezen je tista, ki vodi do svetlejših dni"

K letošnjemu množičnemu petju so bili vsi povabljeni z besedami: "Vabljeni na svoj balkon, vrtiček, park ali tja, kjer vam je najlepše. Za hip razjasnimo svoje misli in se dvignimo nad bremena, ki jih nalaga čas. Ljubezen je tista, ki vodi do svetlejših dni."

Druženje je v zadnjem obdobju namreč dobilo povsem nov pomen. "Čeprav se letos ne moremo srečevati v oblikah, kot smo jih bili vajeni – ali pa prav zaradi tega –, potrebujemo povezovanje in občutek človeške bližine, pripadnosti in vsaj kanček optimizma," so še zapisali in šaljivo dodali, da za sodelovanje ni potrebno potrdilo o prebolevnosti, cepljenju ali testiranju.

Po Sloveniji znova zadonel Dan ljubezni

Prvič se je zbralo več kot 2000 ljudi na več kot 40 različnih lokacijah po Sloveniji

Projekt Dan ljubezni so prvič pripravili leta 2013 ob 100. obletnici KD-ja Pihalni orkester Logatec. Takrat so k sodelovanju povabili več kot 60 orkestrov, zborov in drugih organizacij, skupaj več kot 2000 ljudi, ki so na več kot 40 različnih lokacijah po Sloveniji v en glas zapeli nepozabno uspešnico. Vsako leto, ki je sledilo, se je projektu pridružilo več šol, združenj, posameznikov, ki jih je združila zgolj ljubezen do glasbe.

Cilj praznovanja dneva ljubezni je, da posameznik za trenutek razjasni svoje misli, se znebi svojih bremen, saj naj bi bila ljubezen tista, ki vodi do svetlejših dni.