Organizatorji festivala upoštevajo spremenjen festivalski režim. Foto: Radio Capodistria/Robi Valenti
Organizatorji festivala upoštevajo spremenjen festivalski režim. Foto: Radio Capodistria/Robi Valenti

Tolminator, ki je nadomestil tradicionalni MetalDays, bo že drugo leto zasedel Sotočje v tolminski občini. Kot je za STA pojasnil soorganizator festivala Črt Batagelj, so prvič preizkusili, če oboževalci željo nadaljevati tradicijo metalske glasbe ob Sotočju in ali jim je ob tem sama lokacija pomembna. "Očitno je odgovor pozitiven," je prepričan.

Organizatorji so letos metalcem, ki na Tolminator večinoma prihajajo iz tujine, pripravili nekaj novosti. "V sklopu letošnjega festivala bodo nastopila nekoliko večja imena metala, prav tako smo kar nekaj stvari nadgradili," je povedal Batagelj.

Med drugim so se odločili za selitev drugega odra v neposredno bližino reke, več dogajanja, kot je fotografiranje, igranje namiznega nogometa, tetoviranje in rolkanje, pa bo mogoče zaslediti tudi ob vstopu na prizorišče.

Organizatorji festivala upoštevajo spremenjen festivalski režim, ki je v tolminski občini prvič veljal lansko poletje, ko so število obiskovalcev posameznega festivala omejili na največ 5000 oseb. Z novim odlokom pa so letos tolminski občinski svetniki med drugim določili, da lahko festivalsko prizorišče ob Sotočju odslej gosti največ tri večje glasbene festivale, organizatorji pa morajo plačati višjo festivalsko pristojbino.

V okviru festivala Tolminator bo v tem tednu na tri festivalske odre stopilo več kot 60 glasbenih skupin. Nastopili bodo številni slovenski in tuji izvajalci, med drugim Behemoth, Primordial, Kamra, Suffocation, Asphyx in Sinister. Koncerti bodo potekali do vključno sobote.