Svoje oboževalce je pozvala, naj oddajo svoj glas na prihajajočih predsedniških volitvah v ZDA. Foto: AP
Svoje oboževalce je pozvala, naj oddajo svoj glas na prihajajočih predsedniških volitvah v ZDA. Foto: AP

Taylor Swift je na letošnji podelitvi MTV-jevih videonagrad (MTV Video Music Awards oz. VMA) domov odnesla kar sedem trofej. Njeno skupno število kipcev se je na koncu večera povečalo na 30, kar pomeni, da se je izenačila z dosežkom Beyoncé. Ta jih ima prav tako 30, če štejemo še dve, ki ju je osvojila s skupino Destiny's Child, in dve, ki si ju deli s svojim možem Jay-Z-jem. Glasbeni divi si tako delita prestol med najbolj nagrajenimi glasbeniki v 40-letni zgodovini VMA-jev. V moški konkurenci sicer kraljuje Eminem s skupno 14 nagradami.

S Post Malonom sta dobro sodelovala. Foto: AP
S Post Malonom sta dobro sodelovala. Foto: AP

Med drugim je postala tudi izvajalka leta, že tretje leto zapored pa je prejela tudi glavno nagrado, video leta. Tokrat jo je dobila za mračni videospot za pesem Fortnight, ta pa naj bi prikazoval okolje, ki ga je videla v svoji glavi, ko je pisala glasbo za album The Tortured Poets Department.

V tem nastopa tudi Post Malone, s katerim sta za to pesem dobila tudi nagrado za najboljše sodelovanje. Glasbenika je označila za "izjemno nadarjenega" in "zelo vljudnega" – po njenih besedah je dolgo trajalo, da ga je prepričala, da jo je nehal klicati gospa. Raper je pevko opisal kot "nedvomno eno najbolj prijaznih in nadarjenih oseb, ki jih je imel čast spoznati".

"Ta videoposnetek se zdi zelo žalosten, ko ga gledate, vendar je bil dejansko najbolj zabaven za snemanje," je dejala 34-letnica, ko je sprejela kipec, in dodala, da jo je v studiu ves čas glasno spodbujal njen fant, ameriški nogometaš Travic Kelce. "Vse, česar se ta človek dotakne, se spremeni v srečo, zabavo in čarovnijo," je dejala in se mu zahvalila, da je popestril njeno snemanje. To je sicer že njena peta nagrada za video leta, kar je rekord za enega glasbenika.

Swift se je tudi zahvalila svojim oboževalcem, ker so glasovali, in jih pozvala, naj oddajo svoj glas na prihajajočih predsedniških volitvah v ZDA. Pevka je sicer pred kratkim javno podprla demokratko Kamalo Harris, vendar kandidatke med govorom na VMA-jih ni omenila po imenu. Med svojim govorom se je spomnila tudi na tiste, ki so pred 23 leti umrli med terorističnim napadom na ZDA 11. septembra 2001, poroča BBC.

Med novinci s konkurenco pometla Chappell Roan, za pesem leta poskrbela Sabrina Carpenter, Lenny Kravitz nastopil prvič po letu 1998

Na podelitvi, ki jo je Eminem začel s pesmijo Houdini, je bila sicer pevka Chappell Roan razglašena za najboljšo novo izvajalko, to nagrado pa je posvetila "vsem 'drag' umetnikom in umetnicam, ki jo navdihujejo", in svojim oboževalcem v LGBTQ+ skupnosti. "Ne dovolite, da vam kdo reče, da ne moreš biti točno to, kar želiš biti," je "zabičala". Sabrina Carpenter je s skladbo Espresso osvojila kipec za pesem leta, tega je sprejela v obleki, ki jo je Madonna leta 1991 nosila na podelitvi oskarjev, namenila pa ga je svojim "mačkam in psom, ki jo gledajo doma".

Katy Perry priredila pravi spektakel v zraku. Foto: AP
Katy Perry priredila pravi spektakel v zraku. Foto: AP

Tajska pevka LISA, članica južnokorejske skupine BLACKPINK, je za videospot solopesmi Rockstar prejela nagrado za najboljši k-popvideo. Južnoafriška umetnica Tyla je prejela nagrado Afrobeats za pesem Water, brazilska pevka Anitta pa je za Mil Veces prejela nagrado za najboljši latinovideospot. Lenny Kravitz je svojo nagrado za najboljši rokovski videospot, ki jo je osvojil s pesmijo Human, posvetil svoji mami, ki je sicer umrla leta 1995, prireditev VMA pa je bila zadnja podelitev nagrad, na kateri ga je spremljala.

Katy Perry, ki je med glasbenim dogodkom zapela svoje uspešnice, je postala prejemnica častne nagrade Michael Jackson Video Vanguard, kipec pa ji je izročil njen mož, igralec Orlando Bloom. "Hvala MTV-ju, ker je od prvega dne verjel v mojo nenavadnost," je v govoru dejala Perry. V preteklosti so to nagrado prejeli tudi Shakira, Beyoncé, Nicki Minaj, Madonna, Janet Jackson, Jennifer Lopez, Rihanna in Missy Elliott.

Oder so sicer med drugim s svojimi pesmimi zavzeli Carpenter, Chappell Roan, Karol G, Rauw Alejandro, Halsey, GloRilla, LISA, Shawn Mendes, LL Cool J, Anitta, Camila Cabello in Lenny Kravitz, ki je bil na odru te podelitve prvič po letu 1998, ko je nastopil z Madonno. Med večerom so se večkrat ozrli tudi na pretekle spektakularne trenutke te prireditve, kot je na primer nastop Britney Spears z albinopitonom.