Foto: Tit Košir
Foto: Tit Košir

Prvi dan festivala so na glavnem odru obiskovalce navduševali prekaljeni rockerji Tabu, ki so pred oder pritegnili večino od približno 700 obiskovalcev tistega dne. Tabuji so dokazali, da so še kako prepoznavni na slovenski glasbeni sceni, obenem pa so poskrbeli za pestro starostno strukturo obiskovalcev. Njihovi hiti, kot sta Dobra vila in Poljubljena, so v en glas združili več generacij obiskovalcev.

Foto: Tit Košir
Foto: Tit Košir

Vzdušje pa se je še stopnjevalo ob nastopu Rock Partyzanov, ki so dokazali, da so po več kot 15 letih delovanja mojstri komunikacije z občinstvom in obiskovalce navdušili z marsikatero priredbo – med drugim tudi pesmi Ti moja rožica od Modrijanov.

Pod drugim odrom so ljubitelje housa in techhousa zabavali didžeji kolektiva Pulse DJs in sicer SIBBJAG, Ted Funke, Dino DZ in RGM. Energični Štajerci so sicer že zelo dobro uveljavljeni na festivalih elektronske glasbe, kar so tudi dokazali z nastopom na festivalu in poskrbeli za divjo zabavo do jutranjih ur.

Festival je vrhunec dosegel v soboto, ko je na glavnem odru nastopil nemški producent elektronske glasbe in DJ Tujamo, ki se ponaša z več deset milijoni ogledov in prenosov svoje glasbe po različnih spletnih platformah, leta 2019 pa je postal celo najbolj prodajan izvajalec electrohousa na platformi Beatport.

Pred njim je več kot 800 obiskovalcev navdušil še Matroda, ki prihaja iz Zagreba in je eden najuspešnejših producentov elektronske glasbe na zahodnem Balkanu. Večer je sklenil legenda slovenske elektroscene Veztax. Še eno legendarno ime slovenske glasbene scene DR Silvano DJ pa je ljubitelje starejše diskoglasbe zabaval na drugem odru.

Foto: Tit Košir
Foto: Tit Košir

Vse bolj cvetoč trg NFT-jev

Obiskovalcem je bil na voljo tudi village oz. prostor za kampiranje, kjer je na voljo tudi več dejavnosti, med njimi odbojka na mivki in bazen. Organizatorji pa še posebej poudarjajo razstavo digitalne umetnice Katje Škorjanc, ki deluje pod umetniškim imenom KatieShoc, v razcvetu umetnosti, ki se trži prek nezamenljivih žetonov (non-fungible token oz. NFT).

Ti so elektronski identifikatorji, ki potrjujejo, da je digitalni zbirateljski material pristen, kar potrjuje digitalna baza, poimenovana blockchain ali tehnologija veriženja podatkovnih blokov. Uporabljajo jih kot dokaz, da je predmet pristen in enkraten. Kupec umetnine tako prejme vse avtorske pravice nad umetnino, ki jo lahko prodaja naprej, pri čemer avtor ob vsaki prodaji prejme provizijo.

Foto: Tit Košir
Foto: Tit Košir

KatieShock je bila na prizorišču in na voljo za informacije glede načina prodaje umetnosti z NFT-ji, saj meni, da gre za področje, ki ustvarjalcem odpira potencialni trg kupcev onkraj meja države in je zlasti v zadnjem času poželo veliko zanimanja, pri čemer so zato ključne informacije za vse, ki se podajajo na to pot.

Tudi organizatorji želijo spodbujati nove oblike ekonomije, tako so vstopnice za letošnji festival bile na voljo tudi v obliki digitalnih umetnin KatieShock, kjer si ob vstopnici prejel tudi umetnino.

"Želimo doseči to, da naš festival ne bo le glasba in žur, ampak bo imel dodano vrednost prek umetnosti," je ob koncu festivala poudaril predstavnik organizatorjev Jernej Peklar. Dodal je še, da si želijo spodbujati tudi dodatno rabo NFT-žetonov in s tem približati to področje širšemu spektru ljudi.