Znana pevka je umrla v 47. letu starosti. Foto: AP
Znana pevka je umrla v 47. letu starosti. Foto: AP

Nekaj mesecev po smrti pevke so preostali člani zasedbe – še vedno v procesu žalovanja – začeli pregledovati material, ki ga je O'Riordanova pred smrtjo poslala na Irsko. Nestrpno pa so pričakovali, kaj bodo našli na trdem disku, ki so ga po smrti dobili v pregled iz njenega stanovanja v New Yorku in je vseboval še neslišane vokale. Že ob poslušanju prvih pesmi so ugotovili, da gre za kakovosten material in še posebej markanten glas pokojne pevke.

"Zdelo se je, kot bi zadeli na lotu," je za AP Entertainment pojasnil kitarist Noel Hogan. "In to je bilo to, imeli smo pesmi." Zdelo se jim je, kot bi pokojna pevka na neki način za seboj pustila poslovilno darilo, ki so ga lahko oblikovali v osmi in zadnji studijski album, ki bo na voljo od petka naprej.

Na studijski plošči bo enajst skladb, ob ustvarjanju ene izmed njih pa je Hogana preplavil občutek hvaležnosti, saj se mu je zdelo, kot bi bili tisti trenutek v prostoru prisotni čisto vsi člani.

Kakovost najpomembnejše merilo

Čeprav je bila želja po izdaji albuma velika, pa so si že pred začetkom snemanj zapovedali, da ga bodo izdali zgolj v primeru, če bodo skladbe resnično dobre, sicer se bodo raje umaknili.

Pri ustvarjanju prejšnjih albumov je Dolores vedno pripravila demoposnetke vseh vokalov, potem pa enako poskušala doseči še pri uradnem snemanju, a je bilo po besedah članov skupine to včasih težko ponoviti. "Ko je demoposnetke pripravljala tokrat, so bili vokali še posebej močni in pri teh skladbah je bila res čustvena, saj govorijo o obdobju, ki je bilo zanjo zelo zahtevno ter je z njihovo pomočjo poskušala najti način, kako narediti korak naprej."

Dolores O'Riordan je bila v času smrti, našli so jo v kopalni kadi v londonskem hotelu Hilton Park Lane, stara komaj 46 let. Za sabo je glasbenica, ki se je dolga leta bojevala z depresijo in alkoholizmom, pustila tri otroke. Kljub podrobnostim o njeni smrti, ki so nato pricurljale v javnost hudo opita naj bi se utopila v kadi ‒, pa njeni kolegi pravijo, da je bila v mesecih pred smrtjo "dobre volje" in zelo ustvarjalna.