Robert Smith in Simon Gallup. Foto: EPA
Robert Smith in Simon Gallup. Foto: EPA

Odločitev o izstopu iz skupine je prek Facebooka naznanil v soboto. Gallup, ki je bil z drugimi člani The Cure leta 2019 vpisan tudi v dvorano slavnih rock'n'rolla, je medtem ukinil svoj profil na Twitterju.

Frontman skupine Robert Smith še ni komentiral Gallupovega odhoda. Se je pa oglasil dolgoletni klaviaturist Roger O'Donnell, ki je tvitnil: "Prijatelj mi je rekel, da so ravno opazili Lola, kako kupuje bas v trgovini za kitare???????" S tem naj bi namigoval na vrnitev bobnarja in klaviaturista The Cure Lola Tolhursta, ki je The Cure sicer zapustil leta 1989.

Sicer Gallup ni bil prvi basist The Cure. Skupini se je pridružil po izidu debitantskega albuma Three Imaginary Boys leta 1979, na katerem je bas igral Michael Dempsey. Je pa Gallup sodeloval pri vseh treh LP-ploščah iz t. i. temne trilogije skupine, ki jo tvorijo albumi Seventeen Seconds (1980), Faith (1981) in Pornography (1982). Gallup je sodelovanje z rockerji prekinil že leta 1982, po navedbah glasbenega portala Rolling Stone zaradi napetosti s Smithom. Po izidu albuma The Top je Smith leta 1984 Gallupa znova povabil, da se jim pridruži. Basist je privolil in bil odtlej neprekinjeno član The Cure. Nazadnje je skupina studijski album 4:13 Dream izdala leta 2008, je pa Smith za Rolling Stone leta 2019 dejal, da ustvarjajo nov album, ki ga navdihuje pristanek na Luni leta 1969.

Smith je istega leta v pogovoru za NME poudaril, da je Gallup pomemben član skupine ‒ označil ga je kot jedro zasedbe in svojega najboljšega prijatelja. Smithu se je zdelo čudno tudi, da je bil njihov basist v teh desetletjih tako spregledan. Je pa priznal, da sta z Gallupom v medsebojnem odnosu včasih doživela težka obdobja, a da sta kljub vsemu ohranila trdno prijateljstvo. "Ko imaš take prijatelje, sploh tako dolgo, se mora zgoditi nekaj res izjemnega, da se v prijateljstvu zalomi," je tedaj razmišljal.