Yorke se znova upira brezplačni delitvi glasbe na svetovnem spletu. Foto: EPA
Yorke se znova upira brezplačni delitvi glasbe na svetovnem spletu. Foto: EPA

Pred sedmimi leti so se Radiohead odločili za drzen podvig, ko so oboževalcem ponudili svoj album In Rainbows po ceni, ki je bila prepuščena njim. Tako so ga lahko dobili tudi zastonj. V petek pa je Yorke delil na spletu datoteko s svojo glasbo za šestih ameriških dolarjev (kar znaša okoli 4,7 evra). Pri tem je zapisal, da je to preverjanje novega načina distribucije glasbe za izvajalce.

Gre za prvi sveženj datotek prek BitTorrenta, ki je plačljiv, pravijo na podjetju. To pomeni, da če ga bo uporabnik prenesel, bo moral za prenos plačati. In le v petek ga je preneslo okoli 60.000 uporabnikov.

"Če bo dobro delovalo, je lahko to učinkoviti način, kako lahko ustvarjalci pridobimo nekaj nadzora nad spletno trgovino," je povedal Yorke v uradni izjavi, ki jo je zapisal tudi njegov dolgoletni producent Nigel Godrich.

BitTorrent si želi izboljšati ugled
Yorke in Godrich veljata za spoštovana zagovornika pravic izvajalcev v digitalni dobi. Njuna uporaba BitTorrenta je potrditev za tehnologijo in podjetje. BitTorrent se namreč v zadnjem času močno trudi, da bi popravili svojo podobo v javnosti, saj še vedno velja za piratski medij, ki ovira inovativne distribucijske poti glasbenikov, filmskih ustvarjalcev in celo šol.

S pomočjo BitTorrenta datoteko, ki jo sprejemamo, tudi dajemo v uporabo drugim. Datoteka se na začetku razkosa v več majhnih delov, uporabnik pa prejema koščke z več strežnikov oz. od več uporabnikov. Uporabniki tako delno prevzamejo vlogo osrednjega strežnika.