Kot mnoga druga velika imena britanske glasbe tudi pionirji elektronske glasbe prihajajo iz (okolice) Manchestra. Foto:
Kot mnoga druga velika imena britanske glasbe tudi pionirji elektronske glasbe prihajajo iz (okolice) Manchestra. Foto:

Novico o razhodu je sporočil basist Peter Hook, čeprav je skupina v začetku leta zanikala govorice, da je njihovega sodelovanja konec, potem ko je bobnar Stephen Morris izjavil, da bi "morali za nekaj časa nehati".

Hook je radiu Xfm med telefonskim pogovorom o njegovem sodelovanju v projektu Perryja Farrella Satellite Party povedal, da so New Order zares razpadli. Povedal je: "Perry me je povabil, da bi igral bas, saj je slišal, da se New Order razhajajo. Res je, z Bernardom (Sumnerjem, ki je pri New Order pel in igral kitaro ter klaviature, op. p.) ne bova več delala skupaj." Na vprašanje, ali je razpad skupine dokončen, je dodal: "Tudi Bernard si je vzel odmor za sodelovanje z Electronic, a tisto je bilo drugo. Tokrat je zares konec."

Se spomnite Modrega ponedeljka?
Skupino New Order so leta 1980 Sumner, Hook in Morris ustanovili po razpadu prejšnje skupine Joy Division zaradi samomora pevca Iana Curtisa. Kasneje se jim je pridružil še kitarist in klaviaturist Gillian Gilbert. New Order so ustvarjali mešanico postpunka in plesne elektronske glasbe in postali ena najbolj kritiško priznanih skupin 80. let, njihova najbolj znana uspešnica je Blue Monday iz leta 1983. New Order so si med letoma 1993 in 1998 vzeli odmor zaradi sodelovanja pri drugih projektih, leta 2001 pa izdali album Get Ready.