Začel je pri Joy Division, nadaljeval pri New Order, danes sodeluje pri projektu Freebase. Foto: EPA
Začel je pri Joy Division, nadaljeval pri New Order, danes sodeluje pri projektu Freebase. Foto: EPA
Liam Gallagher
K sodelovanju je privolil celo Liam Gallagher. Foto: EPA

Zamislili so si ga trije basisti, in sicer Andy Rourke (The Smiths), Peter Hook (New Order) in Mani (The Stone Roses). Zasedba si še ni pridobila "pokroviteljstva" založbe, snemanje novega gradiva pa že poteka. V studiu se vrstijo kar štirje pevci. Nihče ni neznan.

Dobro voljo pokaže celo Liam Gallagher
Kljub svoji pregovorni averziji do glasbenih tekmecev je k sodelovanju privolil Liam Gallagher iz skupine Oasis. Dovolimo si škodoželjno pripombo. Če bi bil zraven Damon Albarn, bi bila zgodba seveda drugačna. Tu sta še dve osebi iz "legende" o vzponu britpopa v devetdesetih, in sicer Tim Burgess iz skupine The Charlatans in Ian Brown, ki zadnja leta raje kot s svojo matično skupino The Stone Roses nastopa sam.

Zadnji pevec pa je Bobby Gillespie. To je tisti Gillespie, ki se je sredi devetdesetih rad šalil na račun odvisnosti od heroina in kokaina Dava Gahana iz skupine Depeche Mode. Gillespie, čigar skupina Primal Scream je bila nekaj časa predskupina Depechev, je zatrjeval, da Gahan "pogolta" precej manj mamil kot člani skupine Primal Scream in da sploh ni tako hud odvisnik. Razvoj dogodkov in skorajšnja Gahanova smrt govori drugače.

Trojica, ki je zagnala projekt Freebase, si želi, da bi nekoč lahko organizirala nekaj koncertov, na katerih bi nastopili prav vsi štirje pevci. Ne glede na to, kako dobra bo glasba, je uspeh koncertov zagotovljen. Za pogled na toliko znamenitih imen na enem odru bo gotovo več tisoč ljudi pripravljenih kupiti vstopnico.