Za zlato trobento se je potegovalo 20 orkestrov. Foto: EPA
Za zlato trobento se je potegovalo 20 orkestrov. Foto: EPA
Divja zabava traja pet dni. Foto: EPA
Parada kiča ali občudovanja vredna blagovna znamka? Foto: EPA

"Praznik trobente" je trajal pet dni, za zlato trobento pa se je potegovalo 20 orkestrov. V "prestolnico srbske trobente" naj bi vsak dan prišlo okrog 100.000 obiskovalcev. Kot so poročali beograjski mediji, naj bi v Gučo prišlo najmanj 27 avtobusov iz Slovenije, večje skupine obiskovalcev pa so napovedovali tudi iz sosednjih držav ter Francije, Nemčije in drugih.

V Gučo nihče ne pride spat!
Kje je toliko ljudi vsako noč našlo prenočišče, je prava uganka tudi za domače opazovalce. Verjetno drži hudomušna opazka, da na festival v Gučo nihče ne pride spat. Ponoči naj bi bilo najzanimiveje, saj orkestri trobentačev ne utihnejo do zgodnjih jutranjih ur.

Organizatorji so poskrbeli za 240 hektolitrov piva, ni pa manjkalo tudi drugih pijač, s katerimi so lahko obiskovalci zalili znane srbske specialitete. Prireditelji trdijo, da cene za jedačo in pijačo celo za domače obiskovalce niso previsoke.

Parada pijančevanja in kiča?
Največjo turistično prireditev v Srbiji vsako leto spremljajo tudi številne kritike, ki jih je bilo slišati tudi ob letošnjem zboru trobentačev. Znani novinar Teofil Pančič je zatrdil, da pravzaprav ne gre za nič drugega kot za "parado pijančevanja in kiča". Kritiziral je tudi argument prirediteljev, da Gučo vsako leto obiščejo številni tujci. Kot je zatrdil, "tujci prihajajo v Gučo zato, ker lahko tam počenjajo vse tisto, česar doma ne bi smeli, v Srbiji pa jim tega nihče ne zameri".

Letošnji festival je najprej skalilo slabo vreme, saj je prva dva dneva deževalo, v soboto pa se je s smrtjo končal pretep skupine vinjenih mladeničev. Prireditelji so verjetno zaradi vremena sklenili, da bodo datum za prihodnje zbore trobentačev v Guči določili obiskovalci na vprašalniku, objavljenem na spletnih straneh.

Festival v Guči - blagovna znamka Srbije
Glavni pokrovitelj letošnjega zbora trobentačev v Guči je srbska vlada. Srbski minister za trgovino in turizem Bojan Dimitrijevič je ob odprtju festivala 30. avgusta zatrdil, da gre za "prvo blagovno znamko balkanske Srbije v pozitivnem smislu". Nekaj podobnega je v nedeljo povedal tudi premier Koštunica, ki je dejal, da je Guča najboljši dokaz odprtosti in gostoljubja Srbije.