Foto: EPA
Foto: EPA

Po podatkih, ki so jih poročali pri Billboard Boxscore, je svetovna turneja The Music of the Spheres od začetka marca 2022 zaslužila 850 milijonov evrov in prodala 8,8 milijona vstopnic. To pomeni, da je hkrati najbolj dobičkonosna in najbolje prodajana turneja med rock izvajalci, kamor jih Billboard, ki največje turneje spremlja že 40 let, tudi slogovno uvršča.

Zasedbo čaka še 21 koncertov v Evropi in Oceaniji. Foto: EPA
Zasedbo čaka še 21 koncertov v Evropi in Oceaniji. Foto: EPA

Med visoko dobičkonosnimi koncertnimi pohodi so se Coldplay povzpeli nad turnejo Farewell Yellow Brick Road Eltona Johna, ki je v obdobju med 2018 in 2023 v blagajno prinesla 844 milijonov evrov. John je rekord postavil novembra 2022, takrat je na prestolu zamenjal turnejo irske skupine U2, ki ji je rekorden izkupiček – 662 milijonov evrov – uspelo zbrati v veliko krajšem času (med letoma 2009 in 2011). Na lestvici največjih turnej vseh časov so med prvo deseterico še The Rolling Stones, AC/DC, Guns N’ Roses, Red Hot Chili Peppers in Roger Waters.

Sicer je za rekordni zaslužek deloma odgovorna inflacija, pa tudi nenehno naraščajoče cene na trgu vstopnic, nekoliko bolj legitimen pa je rekord po številu prodanih vstopnic. Coldplay so tako prekinili 13-letni rekord skupine U2, ki je za turnejo U2 360° prodala 7,3 milijona vstopnic. Pred tem so The Rolling Stones bili na vrhu kar 16 let s 6,4 milijona prodanih vstopnic turneje Voodo Lounge med letoma 1994 in 1995. Coldplay ima na sporedu še 21 nastopov – polovico v Evropi, polovica koncertov pa jih čaka še v Avstraliji in Novi Zelandiji. Glede na njihove letošnje dosežke bi lahko preostali datumi skupni vrednosti turneje dodali še milijon prodanih vstopnic.