Vzroka smrti glasbenika za zdaj še niso razkrili. Foto: EPA
Vzroka smrti glasbenika za zdaj še niso razkrili. Foto: EPA

Za zdaj še niso sporočili vzroka smrti, so pa v izjavi poudarili, da se je Laiho že nekaj let spopadal z zdravstvenimi težavami.

Člani zasedbe Bodom After Midnight – zasedba, ki jo je Laiho ustanovil, potem ko je skupina Children of Bodom leta 2019 prenehala delovati so v izjavi zapisali, da so resnično zlomljeni, saj so nenadoma izgubili dragega prijatelja in člana skupine. "Našega šoka in žalosti preprosto ni mogoče opisati z besedami."

Laiho se je leta 1979 rodil na Finskem v zelo glasbeni družini. V enem izmed intervjujev je dejal, da je njegov oče igral klavir in orgle, njegova mati pa flavto, hkrati pa je pela tudi v zboru. Sam se je najprej naučil igrati violino, a se je zelo kmalu usmeril h kitari.

Heavy metal mu je že v rosnih letih predstavila sestra. "Ko sem bil star sedem let, je predvajala Guns N’ Roses, Twisted Sister, Mötley Crüe in Skid Row tapes," je dejal. "Vse me je privlačilo – to, kako so igrali, zvok kitare, kako so bili člani skupin videti. Bili so nevarni in žanr me je nemudoma pritegnil."

Najbolj znan po delovanju v skupini Children of Bodom

Laiho in bobnar Jaska Raatikainen sta leta 1993 ustanovila skupino Inearthed, ki je več let snemala demo posnetke, a nekako ni doživela pravega preboja. Leta 1997 se jima je pridružil pianist Janne Wirman, ki jima je pomagal izoblikovati zvok in začeli so snemati prvi studijski album, ki so ga pozneje izdali pod novim imenom – Children of Bodom.

Zasedba si je z leti pridobila precejšnjo bazo poslušalcev, leta 2008 pa je izdala najuspešnejši studijski album z naslovom Blooddrunk. Leta 2019 so se razšli in zadnji koncert odigrali decembra istega leta.

Pozneje je z Danielom Freybergom, Mitjo Toivonenom in Waltterijem Väyrynenom ustanovil skupino Bodom After Midnight, s katero so načrtovali studijski album – uspelo jim je posneti tri pesmi in en videospot, ki bodo izdani posthumno.