Zadovoljen glasbenik. Foto: Muzej Alfi Nipič
Zadovoljen glasbenik. Foto: Muzej Alfi Nipič

Glasbenik, sicer tudi častni občan občine Pesnica, je izrazil veliko zadovoljstvo, da se je uresničila postavitev stalne razstave, ki je namenjena predstavitvi njegovega življenja in glasbene poti.

Ta obsega Nipičeve glasbene začetke, uspehe na Popevki vesele jeseni, legendarni Silvestrski poljub, sodelovanje z Ansamblom bratov Avsenik, pa tudi nadaljevanja njegove samostojne glasbene kariere, koncerta Avsenikov v Jarenini 1983 in 1988, turneje in gostovanja v tujini ter nagrade, priznanja in zlate plošče.

Pridružila se mu je tudi Nina Pušlar. Foto: Muzej Alfi Nipič
Pridružila se mu je tudi Nina Pušlar. Foto: Muzej Alfi Nipič

Na slavnostni otvoritvi, ki so ji prisostvovali številni gostje, je legenda narodnozabavne in zabavne glasbe simbolično prelomil vinilno ploščo in s tem odprl muzej.

Za skupnost je več kot le izjemen glasbenik

"S svojimi melodijami in pesmimi je zaznamoval življenja številnih generacij, tako v Sloveniji kot v tujini. Njegova glasba je preplet čustev, spominov in kulturne identitete, ki nas vse povezuje," je ob priložnosti dejal župan občine Pesnica Gregor Žmak in poudaril, da je Nipič, ki je Jarenini živi že skoraj 50 let, za skupnost več kot le izjemen glasbenik. V 80. letih prejšnjega stoletja je na primer za izgradnjo vodovoda in druge infrastrukture v kraju namreč organiziral tudi dva koncerta Ansambla bratov Avsenik.

Hvala, da ste z nami podelili košček tega, kar ste doživeli skozi svojo bogato ustvarjalno pot. Umetniki z vsakim svojim delom, nastopom, pesmijo, knjigo, delite z nami košček duše, tistega najbolj svojega, intimnega. Vi z nami delite veliko več,” je še dodal župan in še zatrdil, da muzej ni le prostor za občudovanje izvajalčevih dosežkov, temveč bo ta tudi kraj, kjer bodo ohranjali in širili glasbeni, kulturni in turistični vpliv na prihodnje generacije.

Predstavil je svojo biografijo. Foto: Muzej Alfi Nipič
Predstavil je svojo biografijo. Foto: Muzej Alfi Nipič

Predstavil je biografijo, pridružili so se mu tudi glasbeni prijatelji

Nipič je ob otvoritvi muzeja, ki so se je udeležila tudi slovenski veleposlanik v Bosni in Hercegovini Damijan Sedar in častni občan Tone Partljič, predstavil tudi svojo biografijo Ostal bom muzikant. V knjigi, ki jo je možno kupiti v muzeju, zapis o njegovi 63-letni pevski in glasbeni karieri spremlja kar 350 fotografij.

Po uradnem odprtju je 79-letnik pripravil tudi koncert s svojimi glasbenimi prijatelji Nino Pušlar, Darjo Gajšek, 6pack Čukurjem, Miranom Rudanom in Tomažem Domiceljem.

Muzej bo odprt vsak dan med 10. in 18. uro v poletnem in med 10. in 17. uro v zimskem času.

Poleg stalne razstave v muzeju, ki je potekala pod strokovnim vodstvom Muzeja narodne osvoboditve Maribor, kjer je bila leta 2021 postavljena razstava ob 50. obletnici pesmi Silvestrski poljub, so v obnovljenem objektu še večnamenska dvorana, butična trgovina z lokalnimi izdelki in spominki, prostori turističnega društva in vinoteka.

Alfi Nipič v Jarenini dobil svoj muzej