Legenda soula bo bojkotirala nastope v ameriških zveznih državah in drugih delih sveta, kjer veljajo zanj sporni zakoni. Foto: Reuters
Legenda soula bo bojkotirala nastope v ameriških zveznih državah in drugih delih sveta, kjer veljajo zanj sporni zakoni. Foto: Reuters

Legenda soula je svojo odločitev o odpovedi nastopov sporočil na koncertu v Quebecu v Kanadi: "Na Floridi do odprave zakona o 'postavljanju zase' ne bom nastopil nikoli več."

Dodal je tudi, da prav tako ne bo nastopil v drugih ameriških zveznih državah, pa tudi v drugih državah po svetu, v katerih veljajo podobni zakoni.

Zakon o "postavljanju zase" posameznikom namreč dovoljuje, da ob občutku ogroženosti uporabijo orožje in se branijo, obenem pa od njih ne zahteva, da se najprej skušajo umakniti ali situacijo rešiti drugače.

Razburjenje v ZDA
Primer Zimmerman je v ZDA zelo odmeven. Varnostnik je 26. februarja lani v Sanfordu pri Orlandu na Floridi ustrelil 17-letnega temnopoltega Trayvona Martina, ki se je vračal iz trgovine domov. Najstnik se je soočil z Zimmermanon in ga vprašal, zakaj ga zasleduje, zapletla sta se v pretep, Zimmerman je izvlekel pištolo in Martina ubil.

Porota ga je v soboto oprostila, pri čemer je sledila zakonu, ki dovoljuje uporabo smrtonosne sile v primeru občutka ogroženosti. Po tej odločitvi porote na Floridi pa so ZDA zajeli protesti.