Milijoni oboževalcev po svetu še vedno nosijo Houstonovo v svojih srcih. Foto: EPA
Milijoni oboževalcev po svetu še vedno nosijo Houstonovo v svojih srcih. Foto: EPA
Whitney Houston
Na žalni slovesnosti, ki so jo prenašali tudi v neposrednem televizijskem prenosu in prek spleta, je bilo navzočih okoli 1.500 ljudi, med njimi tudi številna znana imena. Foto: EPA

"Vsi v glasbeni industriji - od izvajalcev, aranžerjev, producentov ... - vemo, da je bila Whitney Houston brez dvoma najboljša pevka," je dejal njen dolgoletni menedžer Clive Davis. Pevka je več desetletij posegala po vrhovih različnih lestvic, pustila svoj pečat s pojavljanjem v filmih in z nastopi po vsem svetu, nato pa umrla 11. februarja 2012 zaradi prevelikega odmerka mamil.

V zadnjem poročilu o obdukciji je bilo zapisano, da so pevko našli v kadi, obrnjeno z obrazom navzdol, na pultu v bližini pa so ležali pripomočki za uživanje mamil. V njeni krvi so bile sledi kokaina. Neslavno slovo velike dive je pretreslo širni glasbeni svet.

Drvenje v propad
Novica o smrti je bila za njene bližnje in javnost boleča, a ni bila nepričakovana. Več let je svet opazoval, kako je Houstonova polzela v propad. Pevka, ki še vedno velja za najbolj nagrajeno izvajalko vseh časov (po podatkih Guinnessove knjige rekordov), je morda še vedno najbolj znana prav zaradi priredbe I Will Always Love You, ki jo je v izvirniku zapela Dolly Parton.

Oboževalci so tudi letos nosili cvetje pred vrata njenega nekdanjega doma v New Jerseyju. To je bil tudi kraj, kjer si je leta 1992 izmenjala svoje zaobljube s pevcem Bobbyjem Brownom (od katerega se je ločila leta 2007). Zdaj je njen sanjski dom znova na tržišču.