Nina Badrić je na Dori poskusila štirikrat, a ji ni nikoli uspelo zmagati. Foto: MMC RTV SLO
Nina Badrić je na Dori poskusila štirikrat, a ji ni nikoli uspelo zmagati. Foto: MMC RTV SLO

Predstavniki hrvaške nacionalne televizije so namreč letos vajeti izbora vzeli povsem v svoje roke. Za svojo predstavnico so tako izbrali 39-letno Badrićevo, ki bo s svojo ekipo pripravila nabor pesmi in jih nato predstavila HRT-ju in hrvaški javnosti. Izmed teh bodo izbrali eno, ki jo bo glasbenica nato zapela tudi na evrovizijskem odru v Azerbajdžanu.

Letošnja Dora, kot Hrvati imenujejo svoj izbor za predstavnika na Evroviziji, bo tako potekal precej drugače kot pretekla leta. Kot piše na spletni strani Hrvaške radiotelevizije, bo festival (če mu je tako sploh še mogoče reči) potekal dva dni. Prvi večer se bodo sosedje spomnili vseh 19 zmagovalk Dore, drugi večer pa bo v znamenju Nine Badrić in skladbe, s katero se bo predstavljala.

Kriterij: tisti, ki niso zmagali na Dori
Pri izbiranju izvajalca so se osredotočili na tiste, ki na Dori do zdaj še nikoli niso zmagali oz. ki do zdaj še niso zastopali Hrvaške na Evroviziji, pojasnjuje Elizabeth Homsi, urednica razvedrilnega programa na HRT-ju. Na televiziji še pravijo, da so njihov način izbora izvajalke podprli tudi hrvaški Inštitut glasbene industrije in druga glasbena združenja.

Ob tem so, še piše na spletni strani HRT-ja, iskali nekoga, ki mu je blizu urbani glasbeni slog, ima kakovosten in močan vokal in slovi po dobri glasbeni interpretaciji. "Ninina biografija govori sama zase, zato je v ožji izbor prišla ravno ona," je po pisanju HRT-ja še dejala Elizabeth Homsi.

Na Dori poskusila štirikrat
Badrićeva je sicer do zdaj kar štirikrat nastopila na Dori, a še nikoli zmagala. Leta 1993 se je s pesmijo Ostavljam te uvrstila na sedmo mesto, leto pozneje je s pesmijo Godine nestvarne končala na 10. mestu, leta 1995 pa si je z Odlaziš zauvijek priborila 18. mesto. Po letih premora je na Dori znova poskusila leta 2003 s skladbo Čarobno jutro. Zmaga ji je za las ušla, saj je premoč morala priznati Claudii Beni in njeni pesmi Više nisam tvoja.

Do zda je sicer izdala sedem studijskih albumov, prvega leta 1995, najnovejšega pa lani, in dve kompilaciji. Je dobitnica več glasbenih nagrad porin.

Spodaj si lahko ogledate nekaj njenih največjih uspešnic.