Jareda Leta kot pevca je imel priložnost slišati tudi marsikateri Slovenec, saj je pred dvema letoma nastopal na festivalu Nova Rock v Avstriji. Foto: EPA
Jareda Leta kot pevca je imel priložnost slišati tudi marsikateri Slovenec, saj je pred dvema letoma nastopal na festivalu Nova Rock v Avstriji. Foto: EPA

Pred dnevi smo pisali o tem, da je v pevske vode skočil kanadski igralec Ryana Goslinga, ki je s svojo skupino Dead Man's Bones pri kritikih požel pohvale in kimanje z glavami. Za dobri pevki veljata igralki Zooey Deschanel in Minnie Driver, ki je sicer v osnovi želela biti glasbenica, pa tudi nekdanji mož Angeline Jolie, Billy Bob Thornton, je dejal, da je po duši glasbenik in da ga je v filmski svet potegnilo po naključju.

Žal pa je mnogo več takšnih igralcev, ki so prepričani, da imajo mnogo talentov in da so njihovi glasbeni poskusi vredni večkratnega poslušanja. Pomota. Spisek zvezd, ki naj raje ostanejo pri stvareh, ki jih obvladajo, pojejo pa le v varnem zavetju svoje kopalnice, je precej dolg: od Scarlett Johansson in Jade Pinkett-Smith do Stevena Seagala in Russella Crowa. O Lindsay Lohan in Paris Hilton pa je tako ali tako vsaka beseda odveč.

No, poslušajte in presodite sami. Na koncert katerega igralca bi odšli zaradi njegovega glasbenega ustvarjanja?

Jada Pinkett Smith - Wicked Wisdom
Eno najbolj čudaških zasedb na tem seznamu je "zakrivila" Jada Pinkett-Smith, ki je bila glas zasedbe Wicked Wisdom. Bend je izdal celo dva albuma, najvišje pa je bil njihov singel na Billboardovi lestvici vročih sto uvrščen na skromno 99. mesto.

Jared Leto - 30 Seconds to Mars
Potem ko je najstnice obnorel z vlogo v televizijski nadaljevanki My So-Called Life, so se mu odprla vrata v filmski svet. A Jared Leto kljub temu trmasto vztraja tudi pri nastopanju s svojo skupino 30 Seconds to Mars, ki sicer najstnice spravlja v ekstazo, kritiki pa ves čas zmajujejo z glavami. Revija Rolling Stone je skupino opisala celo kot "tako imenovani bend Jareda Leta". Njih pač ne prepričajo črni lasje, ki padajo na obraz, in močno črtalo za oči.

Russell Crowe - 30 Odd Foot of Grunts
V več kot desetletju koncertiranja zasedba novozelandskega "gladiatorja" Russella Crowa ni dosegla praktično ničesar. Zadnji album so izdali leta 2003, saj se je zvezdnik nato podal na pot samostojnega glasbenega ustvarjanja. Srečno.

Juliette Lewis - Juliette and the Licks
Igranje je kmalu postalo nezadosten posel tudi za temnolaso Juliette Lewis, ki jo je bilo mogoče videti v filmih Kalifornija, Kaj žre Gilberta Grapa in Košarkarjev dnevnik. Leta 2003 je ustanovila skupino Juliette and the Licks, ki je pred razpadom ustvarila tri albume, zadnjega, ki je kmalu šel v pozabo, so poslušalcem ponudili pred tremi leti. Juliette je zdaj pevka skupine Juliette and the New Romantiques.

Keanu Reeves - Dogstar
Še en glasbeni navdušenec je Keanu Reeves, ki je po zaslugi svoje slave skupini Dogstar prinesel mnogo nastopov po vsem svetu, leta 1999 so bili celo gostje festivala v Glastonburyju. Kljub temu je Keanu samokritično ocenil njihov glasbeni doseg: "To, da smo igrali v javnosti, je bila napaka."

Kevin Costner - Kevin Costner and the Modern West
Kar koli si že mislimo o Kevinu Costnerju, treba je priznati, da ima možakar pogum. Po filmskih katastrofah, kot sta bili Poštar in Podvodni svet, je nadaljeval "umetniško ustvarjanje" in ustanovil zasedbo Modern West, ki je bila po njegovi zaslugi nekaj časa zanimiva tako medijem kot ljudstvu. "Pohvalijo" se lahko tudi z albumom Untold Truths.

Billy Bob Thornton - Billy Bob Thornton and the Boxmasters
Billyja Boba Thorntona glasba spremlja že od malih nog, svojo skupino, The Boxmasters, pa je oblikoval šele pred dvema letoma. Izdali so že tri albume, vsi pa so "naleteli na gluha ušesa".

Kevin Bacon - The Bacon Brothers
Igralski karieri Kevina Bacona ni veliko očitati, pri petju pa mu ne gre tako dobro. Leta 1994 je nastala skupina The Bacon Brothers, ki je s svojimi kantri-folkzvoki nekaj poslušalcev dobila predvsem na jugu ZDA, strokovnjaki pa so bili jasni in so palec obrnili navzdol.

Zooey Deschanel - She & Him
Izmed do zdaj naštetih glasbenih poskusov so kritiki naklonjenost pokazali le Zooey Deschanel, ki je z zasedbo She & Him zajadrala v "retrokantri" vode. Glasbo je Zooey vzela precej resno, saj se je obdala z izkušenimi glasbeniki, ki so poskrbeli za kakovosten zvok.

Steven Seagal - Steven Seagal & Thunderbox
Akcijski junak Steven Seagal je s skupino Thunderbox izdal album Mojo Priest, na katerem se bluzovski zvoki mešajo z elektronskimi ritmi. V ZDA so se iz zvezdnika precej norčevali, svoj krog poslušalcev pa je dobil na Otoku, kjer se je z bendom odpravil celo na turnejo.

Scarlett Johansson
Raskavi, globoki glas lepotice Scarlett Johansson, ki se je lotila predelav pesmi Toma Waitsa, ni prepričal. Album je imel naslov Anywhere I Lay MY Head.

Hugh Laurie
Kot zdravnik Gregory House je neznosen in prav zato tako mikaven, kot Hugh Laurie pa ima tudi glasbeni talent. Igra kar nekaj glasbil: klavir, kitaro, bobne, orglice in saksofon, je pa tudi pevec dobrodelne zasedbe Band From TV.

Minnie Driver
Minnie Driver je bila v mladosti tik pred podpisom pogodbe z glasbeno založbo, a je načrt padel v vodo. A glasbi se ni odpovedala in se čez nekaj let vrnila k njej. Izdala je album Everything I've Got in My Pocket, ki se je z dvema singloma uvrstil na britanske lestvice, leta 2004 pa se je pojavila tudi v pevski vlogi v filmu Fantom iz opere.