Duganova je bila na položaju od avgusta 2019. Foto: EPA
Duganova je bila na položaju od avgusta 2019. Foto: EPA

Sprva so jo pred nekaj tedni suspendirali (po čemer je vložila tudi prijavo zaradi diskriminacije), Duganova pa je takrat trdila, da so tako želeli utišati njeno opozarjanje na spolne zlorabe in nepravilnosti pri glasovanju. Akademija je zatrdila, da so jo odpustili zaradi pritožbe sodelavke v povezavi z nevzdržnimi delovnimi razmerami, nadlegovanjem in mobingom.

Duganova je komisiji za enake zaposlitvene možnosti po pisanju nemške tiskovne agencije DPA prijavila posilstvo neimenovane umetnice, ki naj bi jo posilil njen predhodnik na predsedniškem mestu Neil Portnow. Prijavila je tudi spolno nadlegovanje Joela Katza, nekdanjega predsednika odbora ter številne finančne nepravilnosti pri vodenju, več primerov konflikta interesov in drugih nepravilnosti.

Razplet je ni presenetil

Duganova je zdaj v izjavi sporočila, da jo je sicer novica o odpustitvi razočarala, vendar ne presenetila. "Čeprav me je ta zadnji razplet razočaral, pa glede na pretekle načine odzivanja na ljudi, ki so opozorili na nepravilnosti, nisem presenečena" je zapisala v uradni izjavi.

"Korupcije sicer ne bom mogla rešiti znotraj organizacije, si bom pa še naprej prizadevala, da bodo ljudje prevzeli odgovornost za omadeževanje glasovnega procesa grammyjev in diskriminacijo žensk ter temnopoltih," je nadaljevala. "Glasbeniki si zaslužijo bolje."

Dodala je, da je to zanjo resnično bistvo truda in prevzemanja odgovornosti, s čimer se je navezala na komentar predhodnika, češ da se morajo ženske "bolj potruditi", če si želijo doseči prepoznavnost v glasbeni industriji.

Velika zmagovalka letošnjih grammyjev je bila Billie Eilish. Foto: EPA
Velika zmagovalka letošnjih grammyjev je bila Billie Eilish. Foto: EPA

Akademija opravila dve natančni preiskavi

Akademija je v izjavi zapisala, da so jo odpustili šele po dveh natančnih preiskavah, ki sta preiskovali vse obtožbe – tako proti njej kot tiste, ki jih je podala ona. "Preiskavo so opravljali izkušeni ljudje, ki nikakor niso povezani z akademijo. Opravili so pogovore s 37 pričami in pregledali številne relevantne dokumente in e-sporočila."

Dodali so, da to ni tisto, kar so želeli ali pričakovali, ko so Duganovo lani zaposlili, niso pa se odzvali na nobeno izmed njenih obtožb o nepravilnostih pri glasovanju in spolnem nadlegovanju. Postavili pa so vprašanje, zakaj o tem ni spregovorila prej, temveč šele takrat, ko so različne obtožbe doletele tudi njo.

Pod udarom že več let

Akademija je sicer pod udarom že več let, saj so jih med drugim obtožili, da so grammyji "preveč moški in preveč beli". Duganovo so zaposlili ravno zato, da bi te težave rešila in akademijo poživila, vendar naj bi že na začetku naletela na nasprotovanja.

Zaradi tega je Akademijo med drugim označila za fantovski klub, kjer moški sodelujejo v svojo korist in v škodo žensk.

Novo vodstvo bodo začeli iskati v prihodnjih dneh, poudarili pa so, da se bo ta proces začel s podrobnim iskanjem tega, kaj točno "je šlo narobe pri Duganovi".