Ceca je že ničkolikokrat napolnila Gospodarsko razstavišče. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Ceca je že ničkolikokrat napolnila Gospodarsko razstavišče. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Sunrise Avenue
Zasedba je zelo priljubljena v Nemčiji. Foto: EPA

Pa začnimo z zadnjim, balkansko obarvanim glasbenim dogodkom. Glavna zvezda Balkan music festa je srbska folkzvezda Svetlana Ražnatović - Ceca, ki bo dobra dva meseca po tem, ko je sama dvakrat napolnila Gospodarsko razstavišče, znova skušala slovenske oboževalce privabiti s svojimi uspešnicami, kot so Beograd, Pile, Kukavica in drugimi novejšimi skladbami z njenega novega albuma Ljubav živi.

Drugo veliko ime Balkan Music Festa je legendarni glasbenik Goran Bregović, ki bo na oder stopil skupaj s svojim Orkestrom za svadbe in sahrane. Delo nekdanjega člana priljubljene zasedbe Bijelo Dugme odlikuje predvsem umetnost združevanja na videz nezdružljivega - izvajalcev narodne glasbe s šolanimi glasbeniki, etno glasbe s klasično glasbo, simfoničnih orkestrov s trubači.

Preostali nastopajoči na festivalu balkanske glasbe so: etnozasedba Balkanika, folkpevec Aca Lukas, zasedba Miligram, Amadeus Band in številni drugi.

Sunrise avenue, Let 3, Van Gogh ...
Dan preden bodo 'Gospodarca' zasedle zvezde Balkana, pa bo Ljubljana dočakala prvo pravo glasbeno invazijo rockglasbe. 15. junija bo namreč na dveh odrih na zunanjem delu razstavišča potekal Rock Music Fest, katerega glavna nastopajoča skupina je finska poprock skupina Sunrise Avenue.

Z več kot pol milijona prodanih albumov se finska poprock skupina, ki ji je veliki preboj omogočila skladba Fairytale Gone Bad, njihova popularnost pa je postala še večja s skladbo Hollywood Hills, vrača z novim albumom Out Of Style. Vodilni v skupini Samu Haber je pri izdaji novega albuma dejal, da je z rezultati zelo zadovoljen: "To sem delal že dvakrat in še zmeraj spim dobro, tudi z rezultati sem zelo zadovoljen. Zadovoljstvo izhaja iz dejstva, da skupina ustvarja to, v čemer smo najboljši: ustvariti album po občutku in strasti in ne prek analiz. Tokrat smo se odločili, da bomo pričakovanja postavili na stranski tir. Ko odločamo o zvoku in aranžmaju, zmeraj izberemo tisto, kar najbolje deluje na odru. Tudi zadnjih pet let smo delovali v tej smeri. Mislim, da je to najbolj čist album, kar smo jih ustvarili."

Najnovejšim uspešnicam z albuma zasedbe Sunrise Avenue boste lahko prisluhnili kmalu v živo, 15. junija pa bodo na festivalu nastopili še: Warrior Soul, Elvis Jackson, Maybe Winehouse, Let 3, Van gogh, Lollobrigida, Tide, Toronto Drug Bust, Billysi in drugi.