Brata Liam in Noel Gallagher sta osrednja člana zasedbe Oasisi. In prav zaradi njunega 15-letnega spora je kazalo, da ne bosta nikoli več stala skupaj na odru. Foto: Reuters
Brata Liam in Noel Gallagher sta osrednja člana zasedbe Oasisi. In prav zaradi njunega 15-letnega spora je kazalo, da ne bosta nikoli več stala skupaj na odru. Foto: Reuters

Ko sta brata Gallagher prejšnji teden sporočila presenetljivo novico – da sta zakopala bojno sekiro in da se zasedba Oasis vrača na odre –, je med oboževalci završalo. Takoj, ko je bilo znano, kje in kdaj bodo koncerti, so mnogi hiteli rezervirat nastanitve, ob začetku prodaje skupno okoli 1,7 milijona vstopnic pa so se takoj postavili v spletno vrsto.

A pot do tako želenih vstopnic za katerega izmed 17 koncertov, ki bodo prihodnje poletje v Cardiffu, Edinburgu, Dublinu, Manchestru in Londonu, je bila trnova. Prodaja se je začela 31. avgusta ob 9. uri, v vrstah pa se je gnetlo na tisoče oboževalcev, ki do zadnjega trenutka niso vedeli, ali jim bo vstopnice uspelo dobiti in po kakšni ceni.

Namesto 148 funtov plačali kar 355

Ticketmaster, družba, ki jo organizatorji večjih koncertov praviloma pooblaščajo za prodajo vstopnic, je namreč uporabila model t. i. dinamične cene, po katerem se cena vstopnice prilagaja povpraševanju. Na koncu so nekateri oboževalci namesto oglaševane cene 148,50 britanskega funta (176 evrov) plačali več kot dvakratno ceno, 355,20 funta oz. 421 evrov, poroča Reuters.

Prav tovrstna pričevanja so spodbudila britanskega varuha konkurence, da je zaradi suma, da so bile kršene pravice potrošnikov, sprožil preiskavo družbe Ticketmaster in njene sumljive poslovne prakse. Kot so sporočili iz agencije za konkurenco in trge, bodo v okviru preiskave preverili, ali je Ticketmaster uporabljal nepoštene poslovne prakse, ali so kupci dobili "jasne in pravočasne" informacije o tem, da bi bila cena lahko spremenljiva, in ali so bili kupci pod pritiskom, da vstopnice kupijo v čim krajšem času, s čimer jim je bila odvzeta možnost, da o nakupu dobro razmislijo.

Pri tem agencija poudarja, da uvedba preiskave še ne pomeni, da je način prodaje, torej dinamično oblikovanje cene, sam po sebi sporen. Je pa javno pozvala kupce oz. tiste, ki menijo, da so bili z nakupom vstopnic oškodovani, da se jim oglasijo in predložijo dokaze.

Družba Ticketmaster je prek svojega predstavnika za odnose z javnostmi že sporočila, da bo sodelovala pri preiskavi in s tem posredno tudi javnosti posredovala vsa "dejstva o prodaji vstopnic".

Oglasili so se tudi v kabinetu premierja

Razburjenje zaradi visokih uradnih cen vstopnic je bilo tolikšno, da se je bila primorana oglasiti tudi britanska vlada – tiskovni predstavnik premierja Keira Starmerja je dejal, da bodo ustrezni organi morali preveriti podrobnosti te prakse. Pozneje, ko je varuh konkurence uvedel preiskavo, pa so iz Starmerjevega kabineta sporočili, da pozdravljajo preiskavo in da čakajo na njene ugotovitve.

Oglasili so se tudi predstavniki zasedbe Oasis. V izjavi za britansko tiskovno agencijo PA je skupina poudarila, da je prodaja vstopnic v pristojnosti menedžmenta in promotorskih agencij, sami pa "v nobenem trenutku niso bili seznanjeni s tem, da bo uporabljen princip dinamičnega oblikovanja cene" pri prodaji vstopnic.

Za nesrečnike bodo organizirali žreb vstopnic

Pozneje je zasedba k prvotnim datumom britanske turneje dodala še tri koncerte, v sredo pa sporočila, da bodo zaradi "izjemnega povpraševanja" posebej za tiste, ki jim ni uspelo dobiti vstopnic, priredili še dva koncerta na londonskem Wembleyju, nakup kart pa bo organiziran tako, da bodo nesrečneže povabili k prijavi, nato pa med njimi izžrebali dobitnike vstopnic.

Britanski varuh konkurence je sicer v izjavi poudaril, da se dinamično oblikovanje cen zadnje čase kar pogosto pojavlja: "To ni prvič, da so nas oboževalci obvestili o spornem načinu prodaje vstopnic za glasbene ali športne dogodke."

Ko so šle vstopnice za koncerte Oasis v prodajo, je sicer v trenutku zaživel tudi črni trg, kjer so šle cene skoraj v nebo – za nekatere koncerte (npr. na Wembleyju) so tako posamezniki vstopnice prodajali za kar 7000 evrov.