Marko Soršak - Soki. Foto: Zavod 20za20
Marko Soršak - Soki. Foto: Zavod 20za20

Več kot 130 Sokijevim bobnarjem, ki so na prvem koncertu pred tremi leti do zadnjega kotička napolnili Glavni trg v Mariboru, se bo v nedeljo pridružilo deset glasbenikov oziroma zasedb. Namen dogodka je dobrodelen, bobnali bodo za obdaritev desetih šol z glasbenimi instrumenti.

Gre za deseto obletnico Soršakovega dobrodelnega projekta 20 za 20, s katerim že deset let obdaruje šole z glasbili. "Obdarjenih je že 130 šol, zato simbolično 130 bobnarjev," je pojasnil v oddaji Dobro jutro. "Ker je deseta obletnica, želim obdariti naslednjih deset šol, zato sem povabil deset glasbenikov, ki bodo v živo zaigrali s 130 bobnarji," je dodal.

Pridejo bobnarji tudi iz Hrvaške, Avstrije in celo bobnar iz Kanade, je povedal Soki.

Glasbeniki, ki bodo nastopili, pa so: Tomi Meglič iz skupine Siddharta, Gregor Skočir iz skupine Big Foot Mama, Matjaž Jelen iz skupine Šank Rock, Tine Matjašič iz skupine Alo!Stari in celotne zasedbe: Elvis Jackson, Happy Ol' McWeasel, Leonart, Yu Generacija, Čudežna polja in Ditka. "Privoščili smo si glasbeno razkošje," pravi Soki.

S projektom je obdaril šole z glasbili in popeljal v svet glasbe več kot 50.000 otrok. "Zakaj to počnem? Rezultati, ki prihajajo od staršev in učiteljev, so lepi. Zelo lepi stranski učinki so." In kaj bi poudaril: "Učitelji in starši pripovedujejo, kako njihovi otroci izboljšujejo motorične sposobnosti. Celo boljše ocene imajo, ker dobijo fokus v ustvarjalnosti. Kar pa je najlepše, da se med sabo ne 'garbajo' več toliko, ker imajo zdaj skupino. Neke vrste nasilje se zmanjšuje. Glede na to, kje smo danes, mislim, da bi bilo dobro delovati z družbeno odgovornimi projekti. To me žene, da to stvar počnem že deset let."

Sokijevih 130 bobnarjev