"Je zelo zanimiv, močen lik." Foto: AP

V Albaniji so odprli restavracijo, posvečeno italijanski premierki Giorgii Meloni. Prostori restavracije Trattoria Meloni so polni podobe Meloni, tam je namreč kar 70 portretov italijanske premierke – od nasmejane, resne in jezne Meloni pa do Meloni kot otroka, najstnice in političarke. "Ko se kuhinja, umetnost in politika združijo, lahko narediš čudovite stvari," je dejal Gjergj Luca, nekdanji igralec in lastnik restavracije z morsko hrano v severnem pristanišču Shëngjin.

Vse portrete je naslikal Helidon Haliti. "Je zelo zanimiv, močan lik. Čeprav se ne strinjam z njenimi političnimi prepričanji, me to ni ustavilo pri strastnem opravljanju dela," je povedal znani albanski umetnik. "Ali sem potreboval dovoljenje za slikanje njenega portreta? Ali je Andy Warhol potreboval dovoljenje za slikanje Marilyn Monroe? V postmodernizmu je to dovoljeno in mislim, da mi je z Meloni uspelo," je še poudaril.

Nova restavracija je sicer v bližini taborišča, ki bo kmalu obravnavalo prošnje za azil ljudi, ki želijo vstopiti v Evropsko unijo (EU) po morju. Gre za enega od dveh centrov, ki naj bi v prihodnjih tednih začela obravnavati prošnje za azil. Po dogovoru, ki ga financira Italija, bodo tisti, ki prečkajo Sredozemlje iz severne Afrike in jih prestreže italijanska obalna straža, odpeljani v Albanijo.

Meloni, ki je v preteklosti pozvala k pomorski zapori severne Afrike, je lokacijo centra Shëngjin obiskala junija, preden se je restavracija odprla. Tako sin slavnega albanskega igralca Luca, ki si je blizu z Ramo in ga je osebnost "izjemne" Meloni očarala, upa, da se bo vrnila in pokusila njegovo hrano ter občudovala portrete, ki krasijo vsak centimeter sten restavracije, poroča Guardian.

Migracijski načrt naj bi bil nezakonit po mednarodnem pravu

Meloni in albanski premier Edi Rama sta migracijski načrt, ki so ga združenja za človekove pravice označila za nezakonitega po mednarodnem pravu, a ga je EU tiho potrdil, prvič skovala lansko poletje. Kljub kritikam so tamkajšnji prebivalci centre v veliki meri pozdravili, saj ustvarjajo delovna mesta v obubožani regiji Albanije.

Meloni in Rama. Foto: EPA
Meloni in Rama. Foto: EPA

Britanski premier Keir Starmer je bil po tem, ko je prejšnji teden na srečanju z Meloni v Rimu izrazil "veliko zanimanje" za migracijski pakt in obljubil, da bo poslal štiri milijone funtov v podporo njenemu zatiranju nedovoljene migracije, deležen kritik skupin za človekove pravice in laburistov.

Meloni je bila sicer tudi ključna protagonistka dogovora, podpisanega julija 2023 med EU-jem in Tunizijo, v katerem naj bi severnoafriška država prejela več milijonov evrov za preprečevanje odhodov migrantskih čolnov, pa tudi za naložbe v podjetja in izobraževanje – vse z namenom odvračanje od migracij.

Politika je v zgodnjih fazah obrodila le malo sadov, zdaj pa se dogovoru, skupaj z drugim, ki libijsko obalno stražo usposobi za zaustavljanje odhodov ljudi, pripisuje zmanjšanje prihodov. V skladu z dogovorom z Libijo naj bi ljudi pošiljali nazaj v taborišča, kjer se spoprijemajo z zlorabami.