"Ocvrt krompirček je tako pomemben izdelek za Belgijo, da ko imate zvišanje porcije za 10 ali 20 centov, je to srce parajoče za stranke, veliko bolj kot zvišanje cen pralnega stroja ali para čevljev," je za Reuters komentiral Bernard Lefevre, predsednik nacionalnega sindikata proizvajalcev ocvrtega krompirčka. V tega je vključenih 4600 podjetij v Belgiji.
Poleg višjih cen energije, ki je prizadel svet, se Belgijci spoprijemajo tudi s prepovedjo plastičnih vilic in krožnikov za enkratno uporabo, ki se tradicionalno uporabljajo pri uživanju krompirčka. "Potrebujemo plin za pripravo krompirčka ... Ampak krompirčka ne moreš cvreti s svečo," je podal primerjavo Lefevre, ki pričakuje, da se bodo cene v prihodnjih mesecih po dveh letih majhnih sprememb zvišale za približno 10 odstotkov.
Pandemija koronavirusa je povzročila tudi pomanjkanje omak, vključno z majonezo, ki jo Belgijci vidijo kot nujno, ko jedo krompirček.
Bertrand Balasi, ki streže ocvrt krompirček v starem tramvaju v Bruslju, je povedal, da so njegove cene stabilne že leta, a da so podražitve neizogibne. "Zvišujejo se cene veliko stvari – naj so to maščobe, krompir, energija. Čeprav vemo, da je cena krompirčka simbolična, jo bomo verjetno morali zvišati, da bomo lahko še naprej prodajali kakovosten izdelek."
Načrtovano zvišanje, kot kaže, ne bo odvrnilo njegovih stalnih strank. "Preveč zabavno je," je za Reuters povedal eden izmed tamkajšnjih prebivalcev, ki si s svojima dvojčkoma rad privošči ocvrt krompirček.
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje