Britanci ribe jedo pogosto, a velikokrat so ocvrte. Foto: Pixabay
Britanci ribe jedo pogosto, a velikokrat so ocvrte. Foto: Pixabay

Več kot polovica vprašanih v raziskavi sveta za morsko skrbništvo (Marine Stewardship Council) ni vedela, da je kovač (po angleško John Dory) riba, pri čemer ga je 12 odstotkov zamenjalo za britanskega pesnika.

Deset odstotkov vprašanih je menilo, da je trska vrsta psa, šest odstotkov jo je zamenjalo za ameriškega umetnika Jaksona Pollocka. Za osliča (ang. hake) pa jih je podoben delež menil, da je vrtnarsko orodje.

A čeprav Britanci težko ločijo med vrstami rib, jih vseeno dokaj pogosto uživajo – zajeti v raziskavo jih jedo približno petkrat na mesec. A običajno posegajo vedno po istih ribah, 80 odstotkov morske hrane, konzumirane v Veliki Britaniji, pa sestavlja "velikih pet": polenovka, vahnja, losos, tuna in rakci.

V raziskavi jih je 86 odstotkov priznalo, da uživajo zgolj ribe, ki jih poznajo. Foto: Reuters
V raziskavi jih je 86 odstotkov priznalo, da uživajo zgolj ribe, ki jih poznajo. Foto: Reuters

V raziskavi jih je 86 odstotkov priznalo, da uživajo le ribe, ki jih poznajo. 60 odstotkov jih nikdar ni poskusilo kovača, ki je sicer pogosta morska riba, podobno, ko gre za romba ali nožničarke.

Mnoge skrbi, da bi imela riba preveč kosti

Samo 39 odstotkov jih je odgovorilo, da bi si upali pripraviti celo ribo. Raziskava se je poglobila tudi v vprašanje, zakaj kupujejo vedno iste vrste. Nekatere ljudi skrbi cena, spet druge, da jim ne bo všeč okus, medtem ko tretje skrbi, da bo imela riba "preveč kosti" ali da je ne bodo znali pripraviti.

79 odstotkov jih je sicer odgovorilo, da bi bili radi bolj avanturistični, ko gre za ribe in morsko hrano, a je raziskava tudi pokazala, da 43 odstotkov vprašanih ribe uživa samo ocvrte ali panirane.

George Clark, programski direktor MSC-ja, je za Guardian povedal, da raziskava kaže, da je med potrošniki še veliko prostora za izboljšanje znanja o ribah in morski hrani. Tudi zato so septembra objavili pobudo, s katero želijo ljudi "spodbuditi, da poskusijo nekaj drugačnega", še posebej ribe, ulovljene na trajnostni način.