Minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han in direktorica Gault&Millauja Slovenija Mira Šemić sta predala nagrado za chefa leta Tomažu Kavčiču. Foto: STO
Minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han in direktorica Gault&Millauja Slovenija Mira Šemić sta predala nagrado za chefa leta Tomažu Kavčiču. Foto: STO

V Festivalni dvorani v Ljubljani so podelili prestižne nagrade Gault&Millau Slovenija za leto 2025. Vodnik je ocenjevanje ponudbe gostinskih lokalov po vsej Sloveniji izvedel sedmo leto zapored. Inšpektorji restavracije obiskujejo neopaženo in pri tem ovrednotijo prav vse vidike kulinaričnega doživetja, restavracijo pa lahko nagradijo z maksimalno 20 točkami.

Kulinarični vodnik je letos štiri kape podelil kar 13 restavracijam. Najboljšo oceno si je tudi letos prislužila Hiša Franko iz Starega sela pri Kobaridu, štiri kape so prejeli še Gostilna Pri Lojzetu (Dvorec Zemono, Vipava), Grič (Šentjošt nad Horjulom), Hiša Denk (Zgornja Kungota), Ošterija Debeluh (Brežice), Restavracija Milka (Kranjska Gora), Restavracija Strelec (Ljubljana), Restavracija Mak (Maribor), Restavracija Pavus (Grad Tabor Laško) in JB restavracija (Ljubljana).

Na novo so štiri kape prejele restavracije Galerija okusov (Petrovče), Gostilna Mahorčič (Rodik) in Gostilna Repovž (Šentjanž). Tri kape so ocenjevalci pripisali kar 31 restavracijam, kar je ena več kot lani.

Chef leta je postal Tomaž Kavčič (Gostilna Pri Lojzetu, Vipava). Za chefa prihodnosti so imenovali Jureta Brložnika (Miza za štiri, Zgornja Polskava), Primož Pintar (Gostišče Tolc, Spodnja Sorica) je bil razglašen za chefa tradicije. Medtem se je Jure Dretnik (GT19, Slovenj Gradec) razveselil naziva Mladi talent.

Najboljša slaščičarna je Zvezda na Kongresnem trgu v Ljubljani. Najboljši POP, ki je kategorija priljubljenih, dobro obiskanih, trendovskih in dostopnih restavracij, je postal Gourmet & Bistro Kodila na Adamič-Lundrovem nabrežju v slovenski prestolnici. Naziv za najboljšo sommelierko so podelili Nini Bratovž iz ljubljanske JB Restavracije.

"Slovenija v svetu utrjuje položaj ene najvznemirljivejših kulinaričnih destinacij"

Letošnja podelitev je po besedah organizatorjev jasno odrazila trend izpopolnjevanja ter vrhunskih veščin, ustvarjalnosti in vizionarstva slovenske gastronomije. "Res neverjetno in izpopolnjujoče je seči v roke tako vrhunskim chefom, kot so vsi ti, ki tvorijo sam vrh slovenske gastronomije. Lahko rečem, da smo tokrat zares slavili izjemnost naših gostincev in vinarjev, ki dopolnjujejo njihovo ponudbo, in hkrati celotne slovenske gastronomske dediščine, ki jo vsi nosijo v sebi," je dejala Mira Šemić, direktorica Gault&Millauja Slovenija.

"Slovenija v svetu utrjuje položaj ene najvznemirljivejših kulinaričnih destinacij, kjer se strast, ustvarjalnost in trajnost prepletajo v izjemnih gastronomskih doživetjih," je dejala Maja Pak Olaj, direktorica Slovenske turistične organizacije, ki je glavni partner Gault&Millauka Slovenija. Dodala je, da vrhunski kulinarični mojstri, predani gostinci, vinarji in drugi ustvarjalci s spoštovanjem do lokalnih sestavin in inovativnim pristopom soustvarjajo prepoznavno gastronomsko identiteto Slovenije.

Ta naj bi na svetovnem kulinaričnem zemljevidu izstopala z jasno zavezanostjo trajnosti, ki jo označuje znak Slovenia Green. Posebna pozornost je v vodniku namenjena tudi gostilnam, ki ohranjajo bogato dediščino pod simbolom Gostilna Slovenija.

Prejemniki štirih kap:
Hiša Franko (18,5/20), Gostilna Pri Lojzetu (17,5/20), Grič (17,5/20), Hiša Denk (17,5/20), Ošterija Debeluh (17,5/20), Restavracija Milka (17,5/20), Restavracija Pavus (17,5/20), Restavracija Strelec (17,5/20), Galerija Okusov (17/20), Gostilna Mahorčič (17/20), Gostilna Repovž (17/20), JB restavracija (17/20) in Restavracija Mak (17/20).

Prejemniki treh kap:
DAM restavracija, Hiša Linhart, Restavracija COB, Špacapanova hiša, Danilo – gostilna & vinoteka, Gostilna Krištof, Gostilna Rajh, Grad Štanjel Restaurant & Lounge bar, Hiša Fink, Hiša Raduha, Miza za štiri, Majerija, Pen Klub restavracija, Restavracija Cubo, Restavracija Harfa, Restavracija Mangrt, Restavracija Rizibizi, Stara Gostilna, Bistro Štorja, Gostilna As, Gostilna Jež, Gostilna Rakar, Gostilna Vovko, Hiša Krasna, Pikol, Restavracija Calypso, Restavracija Dveri-Pax, Restavracija Hotela Marina, Restavracija Posestva Gjerkeš, Restavracija Spargus, Restavracija Sophia.