Tudi Brasserie Surréaliste je bila del pobude. Foto: AP
Tudi Brasserie Surréaliste je bila del pobude. Foto: AP

V belgijski prestolnici so v luči energetske krize organizirali pobudo Brussels in the Dark (Bruselj v temi). Nekateri domiselni gostinci so tako raziskovali, kakšna bi bila prihodnost brez plina in elektrike za njihov posel in goste. "Ideja je, da se gre nazaj v čas jamskega človeka," je dejal Francesco Cury, lastnik restavracije Racines, ene izmed 12 sodelujočih, ki so se pridružile akciji.

Japonski žar je vzplamtel. Foto: AP
Japonski žar je vzplamtel. Foto: AP

Tako so po njegovih besedah pripravili vrsto hladnih predjedi in jedi, ki jih je bilo treba le na hitro popeči na ognju, ki so ga zakurili, obenem pa so še vedno ostali zvesti iskanju neverjetnega in osupljivega okusa, poroča Euronews.

Okoli 50 ljudi je tako v bruseljski restavraciji izkusilo večerjo, ki so jo zaposleni pripravili v popolni odsotnosti modernega materialnega udobja – namesto pečic ali štedilnikov so uporabili tudi japonski žar. Gostje so obedovali v siju sveč, žarnice so izklopili. Čeprav je bilo tudi v Racinesu romantično, pa je Cury opozoril, da bi ob še nadaljnjem višanja računov za energente lahko enkratna izkušnja za jedce in restavracije postala stalna.

Lastniki restavracij namreč kupujejo enake izdelke kot vsi ljudje, v zadnjem času pa je zanje treba odšteti bistveno več denarja. "Zato zvišamo cene. Za nameček pa pride še cena plina in elektrike. Ali lahko svoje delo opravljamo brez energetskih virov? Odgovor je – ne," je še povedal in poudaril, da mora družba spoznati, kako kritične so razmere.

Večerja v temi