Društvo Antonovanje na Kogu iz občine Ormož že poldrugo desetletje skrbi za celoletno promocijo turističnih, kulinaričnih, kulturnih in verskih vsebin. V sklopu prireditev ob godu svetega Antona, ki je med drugim zavetnik živinorejcev in mesarjev, so tudi letos pripravili ocenjevanje čurkČurkarijado.

Kot je pojasnil predsednik društva Antonovanje na Kogu Slavko Perc, so čurke kašnate domače klobase, ki so bile vrhunec pojedine na kolinah. Lokalno poimenovanje se je vse do danes ohranilo v Prlekiji in ob hrvaški meji. Poznamo črne, sive in bele čurke. "Črne so s krvjo, osnovni nadev belih pa je prosena kaša," je razložil Perc in dodal, da so te lahko tudi sladke.

Da bi čurke znova našle pot na krožnike, so na Kogu v občini Ormož pred 15 leti začeli pripravljati Čurkarijado z ocenjevanjem vzorcev. "Če ne bi začeli Čurkarijade, Antonovanja, bi se čurke verjetno počasi izgubile," je poudarila promotorka prireditve Katjuša Grof Štih in dodala, da je namen dogodka prav ohranjanje slovenske tradicionalne podeželske kulinarike.

Po besedah kmetijskega svetovalca Petra Pribožiča je kakovost čurk vsako leto boljša.

Tradicija domačih kolin sicer zamira, čeprav dobro in preverjeno domače meso ceni vse več ljudi. Reja domačih prašičev se namreč opušča. "Vemo, da je v zadnjih 20 letih veliko zmanjšanje predvsem plemenskih rej, posledično pa seveda tudi pitanih prašičev slovenskega izvora," je povedal svetovalec za prašičerejo Pribožič. Prašičereja v Sloveniji je namreč z 80 padla na manj kot 30 odstotkov.