Povprečen hrvaški državljan na leto zavrže tudi do 70 kilogramov hrane. Še več hrane konča v smeteh iz pekarn, restavracij in trgovin.

Po nekaterih ocenah pekarne v Zagrebu vsak dan ob koncu delovnika zavržejo za 150 evrov hrane, ki je ta dan niso prodali.

"Ko napačno ocenimo prodajo, odvržemo od 100 do 300 evrov hrane ob koncu delovnika, čemur se bomo z novo aplikacijo izognili," pravi solastnica zagrebške restavracije Square One Nikolina Antić.

Aplikacija bo povezovala kupce s prodajalci živil, pri katerih bodo presežke hrane kupovali po 50 do 80 odstotkov nižji ceni.

"Uporabnik bo na aplikaciji videl, kateri objekt s hrano mu je najbližje, izbral bo živilo, ga plačal in potem lahko pride ponj osebno," pravi avtor aplikacije Antonio Matušan.

Platformi se je že pridružilo več kot 50 ponudnikov hrane v Zagrebu, avtorji pa v prihodnosti načrtujejo širitev ponudbe tudi na druga hrvaška mesta.

Brezplačna aplikacija bo začela delovati konec septembra, sčasoma pa se bodo avtorji povezali tudi z raznimi bankami hrane in ljudskimi kuhinjami, vse, da bi zmanjšali količino zavržene hrane.