Katera evropska država ima najboljšo ponudbo poulične hrane? Foto: Reuters
Katera evropska država ima najboljšo ponudbo poulične hrane? Foto: Reuters
Pobudniki akcije menijo, da je poulična hrana v vzponu - in nujno potrebna kot gonilo druženja. Foto: Reuters
Pri nas skuša slovensko poulično hrano na višji ravni promovirati Sladolent, ki poteka vsako leto v sklopu festivala Lent. Na njem najboljši slovenski kuharski mojstri (na sliki Bine Volčič) pripravljajo cenovno dostopne grižljajčke. Foto: BoBo

"Poulična hrana zavzema primat," je dejal Richard Johnson, ustanovitelj ESFA-ja, ki se je začel v Veliki Britaniji, nato pa razširil na več držav stare celine. "Vse bolj se odločamo za različne načine prehranjevanja. Včasih si ne želimo fiksnega menija predjedi, glavne jedi in sladice, ampak si želimo malo tega in malo onega," razlaga Johnson.

Skozi vse letošnje poletje bodo tako po več evropskih državah potekala državna prvenstva v poulični hrani. Za zdaj so svojo udeležbo potrdile Danska, Nemčija, Nizozemska, Španija, Italija, Švedska, Francija in Velika Britanija.

Glasujte za svojega favorita
Dobrojedce spodbujajo, da glasujejo za svojega favorita prek nove aplikacije za evropsko poulično hrano (European St. Food), na kateri vsi zainteresirani najdete tudi zemljevide z navigacijo, na katerih so označene najboljše lokacije za poulično hrano in njihov čas obratovanja.

Zmagovalca bodo po velikem kuharskem obračunu med najboljšimi evropskimi ponudniki razglasili na dvodnevnem dogodku 30. septembra in 1. oktobra v Berlinu, odločal pa bo tako glas publike kot tudi glas žirije, v kateri bodo sedeli z Michelinovimi zvezdicami ozaljšani kuharski mojstri.

Konec kuharskega vikenda bodo zmagovalca okronali na veliki zabavi z didžeji, kulinaričnimi seminarji, žarom in plavajočim barom, poroča portal Fine Dining Lovers.

"Ta novi način prehranjevanja se v celoti vrti okoli druženja in deljenja hrane. V svetu, kakršen je naš, se to trenutno zdi zelo pozitivno sporočilo," je o poulični hrani še povedal Johnson.

Prihaja 1. Food Truck festival
Čeprav Slovenija v nagradah ne sodeluje, pa se bo poulična vročica to poletje dotaknila tudi naših krajev. Ob robu Odprte kuhne v vseh svojih lokalnih različicah ter festivala Pivo in burger fest (prvič letos prihodnji že konec tedna, 20. in 21. maja) bo 30. junija in 1. julija na Kongresnem trgu v Ljubljani potekal prvi slovenski Food Truck festival, skratka festival kulinaričnih tovornjačkov.

Je pa res, da je vprašanje, kaj slovenska poulična hrana sploh je. Zdi se namreč, da smo v tem segmentu kar prevzeli balkansko poulično hrano, tipične slovenske pa sploh nimamo. Tudi v ta namen se v sklopu Lenta vsako leto v Mariboru odvija Sladolent, na katerem so najboljši kuharski mojstri pri nas postavljeni pred izziv pripraviti slovensko kreativno poulično hrano po dostopnih cenah. Letos bodo stojnice Sladolenta odprte med 23. junijem in 1. julijem.