Predlogi
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Čeprav se hrana iz različnih delov Slovenije med seboj močno razlikuje, se nikoli ne morem odločiti, katera mi je najljubša, saj mi enkrat diši primorska, drugič spet prekmurska kulinarika.
Na valentinovo je umrl italijanski kemik Francesco Rivella, izumitelj svetovno znanega lešnikovega namaza nutella. Star je bil 97 let.
Na odprtju EPK-ja 2025 v Novi Gorici bodo obiskovalci lahko na stojnicah poskusili goriške njoke, novo kulinarično specialiteto, s katero želijo gostinci na Goriškem obuditi tradicionalne jedi tega območja. Za goriške njoke je značilna uporaba žajblja.
Inštitut za nutricionistiko je podelil nagrade za najbolj inovativna živila leta 2025. Prejelo jih je osem podjetij za deset izdelkov, med njimi je več vrst testenin in mlečnih izdelkov, pa tudi predpripravljeni obroki, namazi in kruh.
Kuhati je začel kot najstnik. Izšolal se je za slaščičarskega mojstra in videl mnogo sveta. Delal je v elitnih restavracijah, a se je zvezdicam odpovedal v zameno za prosti čas. Francoz Dimitri Chapelle se je v slaščičarstvu znašel po naključju.
Megla na Novi Fundlandiji je nemalokrat tako gosta, da bi lahko zarezal vanjo, zdaj pa jo lahko zamešate v koktajl. Brata Bill in Kenny Tuff sta namreč odprla destilarno, v kateri lovijo meglo in jo utekočinijo v vodo za svojo vodko.
Francoski kuharski mojster Marc Veyrat, ki se je pred leti sprl z ocenjevalci prestižnega Michelinovega vodnika, je nedavno odprl novo restavracijo, vstop vanjo pa Michelinovim inšpektorjem odločno prepovedal.
Čurke so kašnate domače klobase, ki so bile vrhunec pojedine na kolinah. Da se je tradicija pripravljanja čurk ohranila, so na Kogu v občini Ormož pred 15 leti začeli pripravljati Čurkarijado. Tudi letos je bilo ocenjevanje vzorcev uspešno.
Dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor (SŠGT Maribor) so v teh dneh dobili lekcijo priprave grških jedi. Na šoli je namreč gostoval grški kuhar Stelios Fanourakis, specialist za tradicionalno in sodobno grško kulinariko s Krete.
Dubajska čokolada, ki je po zaslugi vplivnice postala prava svetovna senzacija, je v Nemčiji že postala predmet sodnega spora: sodišče je odločilo, da trgovska veriga Aldi čokolade, ki je proizvedena v Turčiji, ne sme prodajati kot "dubajske".
Zavod Poljanska dolina v sodelovanju z občino Gorenja vas - Poljane z namenom oživljanja in razvoja tradicionalne kulinarike tudi letos na Dvorcu Visoko pripravlja mesec drobnjakovih štrukljev na "žup". Ta mesec potekajo tudi Okusi Škofjeloškega.
Na kmetijah na Koroškem dajejo izjemen poudarek prenašanju znanja na mlade generacije. Še posebej se to kaže pri pripravi značilnega rženega kruha, njegova priprava pa je vpisana tudi v register nesnovne kulturne dediščine Slovenije.
Na vsakoletni prestižni novoletni dražbi v Tokiu se lastniki restavracij bojujejo za največje in najbolj kakovostne tune. Podjetje Ondonera Group je že peto leto zapored opravilo najdražji nakup in za 276-kilogramskega tuna odštelo 1,2 milijona evrov.
Poprtnik ali božični kruh so nekoč pekli v božičnem času, običajno za vsaj enega od treh svetih večerov, najpogosteje pa pred sv. tremi kralji. Tradicijo, vpisano v register nesnovne kulturne dediščine, v Zavodu Parnas ohranjajo še danes.
Paneton je božična klasika praznične mize naših zahodnih sosedov. Pri nas po tradiciji jemo potico, Italijani pa sladek puhasti kruh z dodatkom kandirane pomaranče in rozin. Takšna je originalna različica, pravi Andrej Gerželj iz pekarne Osem.
Donal Skehan je eden najbolj priljubljenih irskih kuharjev in slovi po svežem pristopu do kulinarike. V svojih receptih poudarja dostopnost, preprostost in zdravo pripravo hrane, ki jo lahko prav vsak pripravi v svoji kuhinji.
S seznamov najboljših restavracij v Sloveniji je razvidno dvoje – da so mnoge dobro uveljavljene restavracije že leta v vrhu in da so precej dobro razporejene po celi državi.
Znamenite dunajske stojnice s klobasami so uradno priznane kot del avstrijske kulturne dediščine in so se uvrstile na Unescov seznam. Stojnice, znane po sproščenem razpoloženju, ki vlada ob njih, so postale simbol pisane družbene sestave mesta.
Svetovni spletni atlas hrane TasteAtlas je objavil svoj vsakoletni seznam najboljših nacionalnih kuhinj in jedi po svetu. Na prvo mesto so postavili grško kuhinjo, sledita italijanska in mehiška, slovenska je končala na 56. mestu.
Po ocenah Mednarodne organizacije za trto in vino (OIV) bo proizvodnja vina letos padla na najnižjo raven od leta 1961. V 29 največjih proizvajalkah, ki prispevajo 85 odstotkov svetovne proizvodnje, naj bi znašala od 227 do 235 milijonov hektolitrov.
Neveljaven email naslov