Predlogi
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Georges Blanc, ena najbolj slovitih restavracij v Franciji, ki se ponaša z Michelinovimi zvezdicami dlje od katere koli druge restavracije na svetu, je po 45 letih izgubila tretjo zvezdico.
Leta 2020 sem dobil nalogo, da za znan slovenski časopis napišem kolumno o umetni inteligenci, in ker sem javnosti najbolj znan kot kuhar, se je vsebina seveda morala navezovati na hrano in kuharijo.
Na svoj račun bodo prišli gurmanski navdušenci. Začenja se spomladanski teden restavracij, na katerem sodeluje 117 restavracij. Ljubljanski Pogačarjev trg pa bo ob petkih znova zasedla Odprta kuhna.
Kulinarični vodnik Gault&Millau Slovenija je razglasil najboljše za leto 2025. Med prejemniki štirih kap je 13 restavracij, od tega tri nove. Med vsemi je spet kraljevala Hiša Franko. Tri kape je prejelo 31 restavracij, chef leta je postal Tomaž Kavčič.
Čeprav že skoraj ves teden dežuje, pa je bil prejšnji konec tedna zares topel in sončen. Na vrtu so mi drevesa in grmovnice že začele "delati", vidijo se prvi klematisovi listi, češnja in drugo sadno drevje pa bo zdaj zdaj vzbrstelo.
Tega izraza že dolgo nisem slišal, dokler ga pred kratkim nisem dobil serviranega na pladnju. Postrežen je bil vroč in sočen, a ko se je malo ohladil, se je razvila prav luštna debata o tem, da moški kuhamo.
Letos je petič zaporedoma potekal izbor Naj krof Slovenije. Zmagovalec v kategoriji Naj klasični krof Slovenije 2025 je Slaščičarna Zvezda iz Celja, v kategoriji Naj inovativni krof Slovenije 2025 pa Kavarna Cafe Central iz Portoroža.
Prišel je tisti čas, ko začnemo zimo preganjati z običajem, ki mu pravimo pust. V tem času se mastimo z obilno in izdatno hrano, potem pa nastopi 40-dnevni post, ki nam očisti telo in duha.
Debeli četrtek je dan, s katerim se začenja pustno rajanje. Na današnji dan je miza po izročilu polna pustnih dobrot, kot so krofi, flancati, miške, in slanih mastnih jedi, kot so krvavice, pečenice s krompirjem in kislo repo ter kuhana svinjska glava.
Kulinarični navdušenci v kitajskem mestu Kaili (provinca Guidžov) se zadnje tedne zgrinjajo k neobičajnemu ponudniku hrane – v menzo lokalnega pogrebnega zavoda. Ker v njej praviloma strežejo le žalujočim, se nekateri celo pretvarjajo, da so pogrebci.
Čeprav se hrana iz različnih delov Slovenije med seboj močno razlikuje, se nikoli ne morem odločiti, katera mi je najljubša, saj mi enkrat diši primorska, drugič spet prekmurska kulinarika.
Na valentinovo je umrl italijanski kemik Francesco Rivella, izumitelj svetovno znanega lešnikovega namaza nutella. Star je bil 97 let.
Na odprtju EPK-ja 2025 v Novi Gorici bodo obiskovalci lahko na stojnicah poskusili goriške njoke, novo kulinarično specialiteto, s katero želijo gostinci na Goriškem obuditi tradicionalne jedi tega območja. Za goriške njoke je značilna uporaba žajblja.
Inštitut za nutricionistiko je podelil nagrade za najbolj inovativna živila leta 2025. Prejelo jih je osem podjetij za deset izdelkov, med njimi je več vrst testenin in mlečnih izdelkov, pa tudi predpripravljeni obroki, namazi in kruh.
Kuhati je začel kot najstnik. Izšolal se je za slaščičarskega mojstra in videl mnogo sveta. Delal je v elitnih restavracijah, a se je zvezdicam odpovedal v zameno za prosti čas. Francoz Dimitri Chapelle se je v slaščičarstvu znašel po naključju.
Megla na Novi Fundlandiji je nemalokrat tako gosta, da bi lahko zarezal vanjo, zdaj pa jo lahko zamešate v koktajl. Brata Bill in Kenny Tuff sta namreč odprla destilarno, v kateri lovijo meglo in jo utekočinijo v vodo za svojo vodko.
Francoski kuharski mojster Marc Veyrat, ki se je pred leti sprl z ocenjevalci prestižnega Michelinovega vodnika, je nedavno odprl novo restavracijo, vstop vanjo pa Michelinovim inšpektorjem odločno prepovedal.
Čurke so kašnate domače klobase, ki so bile vrhunec pojedine na kolinah. Da se je tradicija pripravljanja čurk ohranila, so na Kogu v občini Ormož pred 15 leti začeli pripravljati Čurkarijado. Tudi letos je bilo ocenjevanje vzorcev uspešno.
Dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor (SŠGT Maribor) so v teh dneh dobili lekcijo priprave grških jedi. Na šoli je namreč gostoval grški kuhar Stelios Fanourakis, specialist za tradicionalno in sodobno grško kulinariko s Krete.
Dubajska čokolada, ki je po zaslugi vplivnice postala prava svetovna senzacija, je v Nemčiji že postala predmet sodnega spora: sodišče je odločilo, da trgovska veriga Aldi čokolade, ki je proizvedena v Turčiji, ne sme prodajati kot "dubajske".
Neveljaven email naslov