Predlogi
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Ni najdenih zadetkov.
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Rezultati iskanja
Cankarjev dom te dni ne diha samo s filmom, temveč tudi s kulinariko. Svoja vrata je odprl 26. Slovenski festival vin, na katerem se predstavlja 130 vinarjev in kulinarikov.
Star nemški pregovor pravi, da se v sodu vina skriva kup čudes. V vinu je resnica, v vinu je zgodba in vino je komunikacija. Kultura vinske trte je stara skoraj 9000 let.
Ob martinovem so vinarji opozorili na količinsko slabo letino. Tako majhne ne pomnijo, pravijo. Ob tem pa je kakovost pridelanega vedno boljša, saj podnebne spremembe na ta način grozdju pri nas dobro denejo. S kakšnimi izzivi se spopadajo in kako naprej?
V Dubaju so se v teh dneh zbrali najboljši kuharski mojstri vsega sveta na podelitvi nagrad Best Chef Awards, ki postajajo vse bolj referenčne.
V Mariboru se začenja tradicionalno 39. Martinovanje, ki bo letos trajalo kar štiri dni, vrhunec pa bo doživelo s ponedeljkovim osrednjim dogodkom na Trgu Leona Štuklja. Gre za eno najbolj prepoznavnih in množičnih prireditev v štajerski prestolnici.
So kulinarični festivali, potem pa je tu Ein Prosit, ki je sklenil svojo že 25. izdajo, pri čemer se je iz obrobnega vinskega festivala na Trbižu razvil v najbolj priljubljen shod gastronomske elite na svetu.
Videm bo v teh dneh znova v znamenju gastronomije na najvišji ravni – v to mesto blizu meje se namreč zgrinjajo na priljubljeni 25. festival Ein Prosit največja imena svetovne gastronomije.
Francoska in italijanska policija sta razbili mednarodno mrežo goljufov, ki je manj kakovostno vino prodajala v steklenicah in z oznakami prestižnih vin najboljših letnikov.
Chefi restavracij z Michelinovo zvezdico se tudi pri nas odločajo za odprtje novih in bolj sproščenih restavracij oz. bistrojev, kar je sicer že znana praksa iz tujine. Ana Roš, Marko Pavčnik in Jorg Zupan v svojih bistrojih ponujajo jedi za vsak dan.
Slovenska kulinarika je v zadnjih 15 letih doživela velik vzpon, kar je najbolj zasluga kuharskih šefov, ki so bili radovedni, šli v svet in se želeli primerjati z najboljšimi šefi v svetu, pravi selektor Tedna restavracij Uroš Mencinger.
V Milanu so pod okriljem znamke Best Chef podelili nagrade za najboljše pice in že četrto leto zapored je na vrhu lestvice pristal Franco Pepe iz slovite picerije Pepe in Grani v Caiazzu v južni italijanski pokrajini Campania.
V Peruju so zaznamovali 20 let, odkar so ustvarili genetsko spremenjeno pasmo morskih prašičkov, katerih meso v tej južnoameriški državi že tisočletja sestavlja del lokalne prehrane.
Kaj bi si želeli, da obiskovalci Ferskih otokov odnesejo z njih, vprašam Berghild, ki s soprogom Klæmintom vodi eno od ovčjih farm na otočju. "Da je narava lahko povsem dovolj," mi odvrne.
Na najpomembnejšem svetovnem tekmovanju mladih chefov San Pellegrino Young Chef bodo letos Slovenijo zastopali kar trije mladi kuharji. To so Boštjan Volk iz Gostišča Volk v Plešivcu, Matija Cotič iz Koče na Kokoši in Pablo Donatio Falcon iz Hiše Franko.
Danski igralec Pilou Asbæk se je ta mesec mudil na Ferskih otokih, kjer je v družbi danskega kulinaričnega kritika Sørena Franka izkušal tudi otoško kulinarično sceno. A ena od večerij je zvezdniku in piscu prinesla ovadbo policiji.
V albanskem pristanišču se je odprla restavracija z morsko hrano, kjer stene krasi 70 portretov italijanske predsednice vlade Giorgie Meloni – od nasmejane in jezne Meloni pa do Meloni kot otroka in političarke. Vse je naslikal Helidon Haliti.
V novi kuharski oddaji, ki bo od nedelje naprej na sporedu v okviru Nedeljskega popoldneva, bo televizijski kuhar Primož Dolničar kuhal s svojim 14-letnim sinom Gabrom. "Jabolko ne pade daleč od drevesa," pravi, kar bo tudi podnaslov oddaje.
Znameniti ameriški izdelovalec plastične posode za shranjevanje živil Tupperware je po letih finančnih težav razglasil stečaj. Tupperware želi zaščititi znamko in nadaljevati preoblikovanje v digitalno in tehnološko vodeno podjetje.
Potem ko je projekt Gostilne Slovenije v zadnjih letih malce zamrl, so ga ob vse večjem povpraševanju tujcev po pristni slovenski kulinariki pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije spet zagnali.
Po svetu vsak dan zavržemo ogromno še užitne hrane. Na Hrvaškem je skupina prizadevnih ljudi pripravila aplikacijo Crumbs (Drobtinice). Na njej bodo ljudje lahko po precej nižji ceni kupili živila, ki jih v pekarnah ali restavracijah ta dan niso prodali.
Neveljaven email naslov