Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Kulinarika - Arhiv

Zimska pojedina – ko zadiši po krvavicah in zelju

Okusi 2 generacij Zimska pojedina – ko zadiši po krvavicah in zelju

21.2.2025

Čeprav se hrana iz različnih delov Slovenije med seboj močno razlikuje, se nikoli ne morem odločiti, katera mi je najljubša, saj mi enkrat diši primorska, drugič spet prekmurska kulinarika.

Umrl je

Kulinarika Umrl je "oče" nutelle Francesco Rivella

18.2.2025

Na valentinovo je umrl italijanski kemik Francesco Rivella, izumitelj svetovno znanega lešnikovega namaza nutella. Star je bil 97 let.

Kulinarična zvezda prihajajočega EPK-ja: goriški njoki

Kulinarika Kulinarična zvezda prihajajočega EPK-ja: goriški njoki

6.2.2025

Na odprtju EPK-ja 2025 v Novi Gorici bodo obiskovalci lahko na stojnicah poskusili goriške njoke, novo kulinarično specialiteto, s katero želijo gostinci na Goriškem obuditi tradicionalne jedi tega območja. Za goriške njoke je značilna uporaba žajblja.

Nagrada za najbolj inovativna živila "Največ pozornosti usmerjajo v zniževanje vsebnosti sladkorja in soli v živilih"

5.2.2025

Inštitut za nutricionistiko je podelil nagrade za najbolj inovativna živila leta 2025. Prejelo jih je osem podjetij za deset izdelkov, med njimi je več vrst testenin in mlečnih izdelkov, pa tudi predpripravljeni obroki, namazi in kruh.

Slaščičarski mojster in ultratekač, ki ne pazi na kalorije

Evropa osebno Slaščičarski mojster in ultratekač, ki ne pazi na kalorije

2.2.2025

Kuhati je začel kot najstnik. Izšolal se je za slaščičarskega mojstra in videl mnogo sveta. Delal je v elitnih restavracijah, a se je zvezdicam odpovedal v zameno za prosti čas. Francoz Dimitri Chapelle se je v slaščičarstvu znašel po naključju.

Destilarna izkoristila muhasto vreme na Novi Fundlandiji in zvarila vodko iz megle

Kulinarika Destilarna izkoristila muhasto vreme na Novi Fundlandiji in zvarila vodko iz megle

1.2.2025

Megla na Novi Fundlandiji je nemalokrat tako gosta, da bi lahko zarezal vanjo, zdaj pa jo lahko zamešate v koktajl. Brata Bill in Kenny Tuff sta namreč odprla destilarno, v kateri lovijo meglo in jo utekočinijo v vodo za svojo vodko.

Francoski kuharski mojster odločno zapira vrata

Kulinarika Francoski kuharski mojster odločno zapira vrata "nesposobnim" Michelinovim ocenjevalcem

20.1.2025

Francoski kuharski mojster Marc Veyrat, ki se je pred leti sprl z ocenjevalci prestižnega Michelinovega vodnika, je nedavno odprl novo restavracijo, vstop vanjo pa Michelinovim inšpektorjem odločno prepovedal.

Čurkarijada ohranja slovensko tradicionalno podeželsko kulinariko

Ob godu svetega Antona Čurkarijada ohranja slovensko tradicionalno podeželsko kulinariko

19.1.2025

Čurke so kašnate domače klobase, ki so bile vrhunec pojedine na kolinah. Da se je tradicija pripravljanja čurk ohranila, so na Kogu v občini Ormož pred 15 leti začeli pripravljati Čurkarijado. Tudi letos je bilo ocenjevanje vzorcev uspešno.

Grški kuharski mojster mariborske dijake učil kuhati po grško

Kulinarika Grški kuharski mojster mariborske dijake učil kuhati po grško

16.1.2025

Dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor (SŠGT Maribor) so v teh dneh dobili lekcijo priprave grških jedi. Na šoli je namreč gostoval grški kuhar Stelios Fanourakis, specialist za tradicionalno in sodobno grško kulinariko s Krete.

Nemško sodišče: Dubajska čokolada je lahko le tista, ki prihaja iz Dubaja

Kaj je dubajskega pri dubajski čokoladi? Nemško sodišče: Dubajska čokolada je lahko le tista, ki prihaja iz Dubaja

14.1.2025

Dubajska čokolada, ki je po zaslugi vplivnice postala prava svetovna senzacija, je v Nemčiji že postala predmet sodnega spora: sodišče je odločilo, da trgovska veriga Aldi čokolade, ki je proizvedena v Turčiji, ne sme prodajati kot "dubajske".

Drobnjakovi štruklji na žup – jed, ki prebudi nostalgijo in spomine na kuhinjo babic

Kulinarika Drobnjakovi štruklji na žup – jed, ki prebudi nostalgijo in spomine na kuhinjo babic

14.1.2025

Zavod Poljanska dolina v sodelovanju z občino Gorenja vas - Poljane z namenom oživljanja in razvoja tradicionalne kulinarike tudi letos na Dvorcu Visoko pripravlja mesec drobnjakovih štrukljev na "žup". Ta mesec potekajo tudi Okusi Škofjeloškega.

Povpraševanje po značilnem koroškem kruhu, rženem, vse večje

Kulinarika Povpraševanje po značilnem koroškem kruhu, rženem, vse večje

7.1.2025

Na kmetijah na Koroškem dajejo izjemen poudarek prenašanju znanja na mlade generacije. Še posebej se to kaže pri pripravi značilnega rženega kruha, njegova priprava pa je vpisana tudi v register nesnovne kulturne dediščine Slovenije.

Za novoletnega tuna na dražbi odšteli 1,2 milijona evrov

Zanimivosti Za novoletnega tuna na dražbi odšteli 1,2 milijona evrov

5.1.2025

Na vsakoletni prestižni novoletni dražbi v Tokiu se lastniki restavracij bojujejo za največje in najbolj kakovostne tune. Podjetje Ondonera Group je že peto leto zapored opravilo najdražji nakup in za 276-kilogramskega tuna odštelo 1,2 milijona evrov.

Tradicija peke poprtnika:

Decembrske iskrice Tradicija peke poprtnika: "Ko zadiši ta – res zelo dober – kruh, se obudijo spomini"

28.12.2024

Poprtnik ali božični kruh so nekoč pekli v božičnem času, običajno za vsaj enega od treh svetih večerov, najpogosteje pa pred sv. tremi kralji. Tradicijo, vpisano v register nesnovne kulturne dediščine, v Zavodu Parnas ohranjajo še danes.

Paneton – praznični kruh, obrnjen na glavo vso noč

Kulinarika Paneton – praznični kruh, obrnjen na glavo vso noč

25.12.2024

Paneton je božična klasika praznične mize naših zahodnih sosedov. Pri nas po tradiciji jemo potico, Italijani pa sladek puhasti kruh z dodatkom kandirane pomaranče in rozin. Takšna je originalna različica, pravi Andrej Gerželj iz pekarne Osem.

Naj zadiši po praznikih: preprosti in okusni recepti za božične jedi

Kulinarika Naj zadiši po praznikih: preprosti in okusni recepti za božične jedi

24.12.2024

Donal Skehan je eden najbolj priljubljenih irskih kuharjev in slovi po svežem pristopu do kulinarike. V svojih receptih poudarja dostopnost, preprostost in zdravo pripravo hrane, ki jo lahko prav vsak pripravi v svoji kuhinji.

Stranpoti Slovenije: Kam se je vredno zapeljati do skritih biserov slovenske gastronomije

Pregled leta Stranpoti Slovenije: Kam se je vredno zapeljati do skritih biserov slovenske gastronomije

23.12.2024

S seznamov najboljših restavracij v Sloveniji je razvidno dvoje – da so mnoge dobro uveljavljene restavracije že leta v vrhu in da so precej dobro razporejene po celi državi.

Znamenite dunajske stojnice s klobasami postale del Unescove nesnovne kulturne dediščine

Zanimivosti Znamenite dunajske stojnice s klobasami postale del Unescove nesnovne kulturne dediščine

15.12.2024

Znamenite dunajske stojnice s klobasami so uradno priznane kot del avstrijske kulturne dediščine in so se uvrstile na Unescov seznam. Stojnice, znane po sproščenem razpoloženju, ki vlada ob njih, so postale simbol pisane družbene sestave mesta.

Taste Atlas: Najboljša kuhinja je grška; Slovenija na 56. mestu

Kulinarika Taste Atlas: Najboljša kuhinja je grška; Slovenija na 56. mestu

11.12.2024

Svetovni spletni atlas hrane TasteAtlas je objavil svoj vsakoletni seznam najboljših nacionalnih kuhinj in jedi po svetu. Na prvo mesto so postavili grško kuhinjo, sledita italijanska in mehiška, slovenska je končala na 56. mestu.

Svetovna proizvodnja vina letos najmanjša od leta 1961, Italija znova pred Francijo

Kulinarika Svetovna proizvodnja vina letos najmanjša od leta 1961, Italija znova pred Francijo

30.11.2024

Po ocenah Mednarodne organizacije za trto in vino (OIV) bo proizvodnja vina letos padla na najnižjo raven od leta 1961. V 29 največjih proizvajalkah, ki prispevajo 85 odstotkov svetovne proizvodnje, naj bi znašala od 227 do 235 milijonov hektolitrov.

Stran 1 od 120
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov