Krof. Foto: Miro Štebe
Krof. Foto: Miro Štebe

Maslo in mleko segrejemo (ne sme zavreti), nato v mleko raztopimo tudi kvas. Jajca in sladkor zmešamo. Nato v moko vlijemo mleko in kvas ter postopoma dodamo še jajca in sladkor. Zmešamo v homogeno zmes, pokrijemo in vzhajamo 1–2 uri.

Pripravimo si olje za cvrtje, ko se olje segreje, z žlico ali z rokami v olje spuščamo majhne kroglice. Ko so krofki ocvrti, jih nekoliko odcedimo in povaljamo v sladkor, ki smo mu dodali sivko.

Vaniljeva krema s sivko:

- 500 ml mleka
- 80 g sladkorja
- 20 g vaniljevega sladkorja
- 25 g moke
- 25 g škroba
- nekaj jedilne sivke
- 5 rumenjakov

Mleko in sivko segrejemo do vrelišča, rumenjake in sladkor penasto zmešamo. Dodamo tudi moko in škrob ter dobro premešamo. Mleko precedimo, da odstranimo sivko. Jajčno zmes previdno vmešamo v mleko in vrnemo na ogenj. Kuhamo 2–3 minute in mešamo. Z ohlajeno kremo nadevamo krofke.