Predsednik MOK-a Thomas Bach si je že ogledal olimpijsko vas in preizkusil kulinarično ponudbo. Foto: Reuters
Predsednik MOK-a Thomas Bach si je že ogledal olimpijsko vas in preizkusil kulinarično ponudbo. Foto: Reuters

Med jedmi, po katerih bodo lahko posegli tekmovalci, so tako francoske klasike, kot sta francoski rogljiček in poširani jajce, kot tudi krema artičoke z ovčjim sirom in tartufi, za katero stoji kuharska mojstrica Amandine Chaignot z dvema Michelinovima zvezdicama.

Po navedbah Philippa Würza, direktorja gastronomske ponudbe na letošnjih OI, bodo vsak dan postregli skupno 40.000 obrokov, od tega jih bo 1200 takih z zvezdico. Prav tako je povedal, da bo okoli 30 odstotkov menijev na igrah na rastlinski osnovi, pri čemer bodo alternativo piščančjim kroketom predstavljali sojini.

Würz je priznal, da si francoski organizatorji želijo zvišati standarde po tem, ko je prebral, da so tekmovalci na OI v Londonu kar 20 odstotkov obrokov zaužili v – McDonald’su. "Zdaj je precej bolj zdrav meni. Brez McDonald'sa, brez piščančjih kroketov in več zdrave hrane," je povedal.

"Celo meniji zvezdniških kuharjev so bili razviti s športnimi nutricionisti, tako da je to kuhinja na zelo visoki ravni, pri čemer pa se še vedno upoštevajo potrebe športnikov."

V olimpijski vasi so zgradili restavracijo s 3500 sedeži, kjer bodo stregli obroke s celega sveta, postavili pa so tudi šest območij s prigrizki, pekovskimi izdelki in podpisnimi jedmi Michelinovih kuharskih mojstrov. Ne bodo pa mogli športniki ob kosilu in večerji uživati ob steklenici vrhunskega vina, saj v vasi velja stroga brezalkoholna politika, poroča Guardian.

Ponudbo je preizkusil tudi francoski predsednik Emmanuel Macron. Foto: Reuters
Ponudbo je preizkusil tudi francoski predsednik Emmanuel Macron. Foto: Reuters

"Športniki prihajajo v največjo restavracijo na svetu,” je povedal Würz. "Osupne jih tako arhitekturni koncept osrednje jedilnice kot tudi kakovost receptov in hrane. Poskušali smo se domisliti zelo specifičnega načrta, kako čim bolj izkoristiti francosko znanje, veščine francoske kulinarike, ki slovi po vsem svetu.”

Lahko pa so posamezne države zaprosile za določene jedi, brez katerih ne morejo, tako si je denimo ekipa Velike Britanije zaželela kašo, Južna Koreja pa kimči.

Igralci badmintona nočejo kruha

Würz je dodal, da se okusi sicer močno razlikujejo med tekmovalci v posameznih športih.

Ekipe za odbojko na mivki in tekvondo imajo raje narezek, sendviče in solate, medtem ko hočejo veslači "vroč samopostrežni bife".

V badmintonskih ekipah, kjer prevladujejo Azijci, "niso veliki oboževalci kruha", medtem ko v športih, v katerih prevladujejo evropske delegacije, prisegajo bolj na klasičen angleški, francoski ali nemški tip cateringa.

Organizatorji pravijo, da so zgradili
Organizatorji pravijo, da so zgradili "največjo restavracijo na svetu". Foto: Reuters

"Zelo so priljubljeni piščančji ražnjiči ali piščančji file, kot tudi losos," razlaga Wurz. "Tako da športniki zaužijejo impresivne količine beljakovin, ampak eden največjih hitov pa ostaja, kot vedno, pica margarita."

Na voljo francoski siri in bagete

Pekarna bo napekla po 800 baget na dan, okoli 80 odstotkov vse hrane v olimpijski vasi pa bo iz Francije. "Jasno, meso je 100-odstotno francoskega porekla. Siri so visoke kvalitete in dobro znani francoski siri, kot sta comté in brie de meaux. Enako, ko gre za pecivo – športniki bodo imeli na voljo širok nabor francoskih pekovskih izdelkov."

"Že zdaj so odzivi izjemni, ker to je nekaj, česar športniki zagotovo niso vajeni v primerjavi z igrami v preteklosti. V ponudbi je ogromen nabor zelo posebnih in francoskih izdelkov."

Tekmovalci bodo v olimpijski vasi našli tudi solatni bar, stojnico s sadjem, stojnice s siri in mlečnimi izdelki, sladicami, juhami, žarom, picami in testeninami.

A Würz priznava, da bodo nekateri še vedno želeli uživati nezdravo hrano, še posebej po koncu nastopov. "Zagotovo je manj hitre hrane. Res smo si želeli zvišati kakovost. Ampak vedno moraš imeti v ponudbi tudi jedi, kot so hot dogi in hamburgerji. A teh ne strežemo v glavni jedilnici, samo v posebnih "grab and go" območjih."