Boštjan Volk iz Gostišča Volk je navdih za svojo jed poiskal v domačem gozdu. Foto: Organizator
Boštjan Volk iz Gostišča Volk je navdih za svojo jed poiskal v domačem gozdu. Foto: Organizator

Na regionalnem finalu, ki bo potekal 25. in 26. novembra na Malti, bo Slovenija imela tudi sodnika, to nalogo bo opravljal kuharski mojster Igor Jagodic iz ljubljanske restavracije Strelec, nosilke Michelinove zvezdice.

San Pellegrino Young Chef Academy je svetovna pobuda za odkrivanje in mentorstvo nadarjenih mladih kuharjev, starih do 30 let. Na tekmovanje se prijavi na tisoče mladih, saj s tem dobijo priložnost, da se povežejo in učijo od najvplivnejših predstavnikov svetovne gastronomije ter na svetovnem odru pokažejo svojo kulinarično ustvarjalnost.

Boštjan Volk. Foto: Organizator
Boštjan Volk. Foto: Organizator

Prvi izbor na podlagi pisnih prijav opravijo strokovnjaki prestižne Mednarodne šole italijanske kulinarike ALMA. Letos je to selekcijo prestalo 165 kandidatov z vsega sveta, ki so se s tem uvrstili v 15 regijskih finalov.

Slovenija s tremi, Grčija z enim, Hrvaška brez

Iz Slovenije se je tokrat na tekmovanje prijavilo devet kandidatov, za regijski finale so bili izbrani trije.

"To je res neverjetno, saj našo regijsko konkurenco predstavljajo precej večje države, med njimi Hrvaška in Grčija. Slednja bo imela v regijskem finalu enega predstavnika, naša južna soseda žal nobenega. Če stvar pogledamo globalno, pa je še bolj neverjetna: tekmovalci iz države z dvema milijonoma prebivalcev bodo predstavljali skoraj dva odstotka vseh tekmovalcev," je pomen tega uspeha orisala Lili Vodušek, vodja znamke San Pellegrino za Slovenijo.

Poleg Slovenije in Grčije bodo svoje predstavnike na Malti imeli še Madžarska, Izrael, Romunija, Poljska, Srbija in Malta.

Matija Cotič iz Koče na Kokoški je svoj krožnik zgradil okoli repe. Foto: Organizator
Matija Cotič iz Koče na Kokoški je svoj krožnik zgradil okoli repe. Foto: Organizator

Naši tekmovalci bodo sodnikom postregli vipavo, domači gozd in poezijo

Slovenski mladi kuharji se že pripravljajo na regijski finalni izziv, vsak od njih pa je navdih za tekmovalno jed iskal v sebi in svojem domačem okolju. Za žirijo so namreč poleg recepta in kuharskih tehnik izjemno pomembne tudi zgodba, vrednote in osebno prepričanje chefa, ki jih jed izraža.

Matija Cotič. Foto: Organizator
Matija Cotič. Foto: Organizator

Matija Cotič iz Koče na Kokoši, ki mu bo kot mentor na tekmovanju stal ob strani Tomaž Kavčič, je žirijo prepričal z jedjo, ki jo navdihuje tradicija Vipavske doline, glavna zvezda pa je repa tropinka.

Pablo Donatio Falcon iz Hiše Franko je pripravil jed v treh verzih. Foto: Organizator
Pablo Donatio Falcon iz Hiše Franko je pripravil jed v treh verzih. Foto: Organizator

"Moja jed je poklon tradiciji in trajnostni naravnanosti Vipavske doline. Jota iz repe tropinke je postrežena v aluminijasti posodici, v sebi skriva okuse in spomine žetve. Spremljajo jo kožna klobasa krotegin, kruh iz moke grozdnih pešk in prekajeno olje grozdnih pešk. Jed je preplet različnih tradicionalnih in sodobnih pristopov in tehnik, vsak ugriz pa zbudi spomine na družino, vinograde in naše vrednote," je svoj krožnik opisal Matija Cotič.

Boštjanu Volku iz Gostišča Volk, ki je tudi lanski prejemnik nagrade evropski mladi chef leta 2023, bo kot mentor svetoval Jure Tomič. Boštjanov navdih predstavlja domači gozd.

"Lani sem na obrobju gozda pri gostilni posadil bučna semena. Ko sem šel nekega jutra pogledat, kako rastejo buče, sem na eni videl ugriz, ki ga ima v naših krajih le divjad. Tako sem dobil navdih za tekmovalno jed, v kateri sem povezal jelena, bučo in gobe, ki skupaj predstavljajo naravne gozdne okuse."

Glavni krožnik sestavljajo natrgano jelenovo meso, bučni pire, okisana čebulica in čipka bučnih semen, jed pa dopolnjujeta še maslo in biskvit bučnega olja ter jelenova juha, posodica iz gob in ocvrtek buñuelo temnega piva s kremo jelenovega kostnega mozga.

Iz Hiše Franko jed s tremi verzi

Slovenijo bo na tekmovanju zastopal tudi mladenič, ki ni Slovenec, saj ima španske, urugvajske, venezuelske in italijanske korenine, a dela v Sloveniji. Pablo Donatio Falcon je mlajši chef pri Ani Roš v Hiši Franko, njegova mentorica bo tamkajšnja vodja kuhinje, Američanka Yvonne Simon, Pablov navdih pa predstavlja poezija.

Pablo Donatio Falcon. Foto: Organizator
Pablo Donatio Falcon. Foto: Organizator

"Gastronomija in poezija predstavljata dva izmed najlepših izrazov, ki jih je človeštvo razvilo za komunikacijo. Obe nas opominjata na lepoto, ki nas obdaja, in na odpornost človeškega duha. To povezavo sem zajel v koncept haikuja, japonske poezije v treh verzih," je svoj navdih za jed, ki jo sestavljajo trije verzi, opisal Pablo Donatio Falcon.

Prvi verz je sestavljen iz hrustljavega krekerja iz stročnic s kislo smetano z medenim cvetnim prahom, emulzije bučnih semen, zelenega kardamoma ter sezonskih zelišč in rož.

Drugi verz predstavlja gozdna infuzija iz brinovih jagod in borovih iglic, ki pomaga očistiti brbončice ter povezuje okuse iz prvega verza s tistimi iz tretjega, ki je sestavljen iz srnjaka z bučo in zemeljskih okusov tartufove kreme, črnega kardamoma in črnega česnovega misa.

Na regijskem finalu prejšnjega tekmovanja San Pellegrino Young Chef smo se Slovenci odlično odrezali, predstavljala sta nas zdajšnji sodnik v Masterchefu Mojmir Šiftar in mladi Žiga Koprivc, ki je prejel nagrado San Pellegrina za družbeno odgovornost.

Svetovni finale bo konec leta 2025 v Milanu.